Gå til forside

Sådan vælger du den rette flyverdragt

Det kan være svært at orientere sig i junglen af tekniske termer og størrelser, når der skal vælges flyverdragt til dit barn. Vi har derfor lavet en kort guide til, hvad der er vigtigt af have for øje, når du vælger flyverdragt og gode råd til hvad de forskellige tekniske udtryk dækker over.

Vandsøjletryk

 

Leger dit barn meget ude, er det en god idé at vælge en god varm flyverdragt med højt vandsøjletryk. Og hvad betyder det så?

 

Kort fortalt er vandsøjletryk en måleenhed for, hvor meget pres en flyverdragt kan klare, inden den bliver våd. Det siger altså noget om, om barnet kan sidde på jorden og lege i længere tid uden at blive våd. Når vandsøjletrykket ligger på 4000 mm og op efter virker flyverdragten efter de flestes opfattelse tør, dog er det vigtigt at have in mente, hvor længe barnet er ude, da flyverdragten derved skal kunne klare regn eller sne over en længere tid. Derfor er et højt vandsøjletryk altid at foretrække.

Åndbarheden er vigtig

 

Derudover er det vigtigt, at flyverdragten er åndbar. Du skal som udgangspunkt gå efter en åndbarhed på minimum 3000 g/m2/24h, da kropsvarmen stiger, når barnet er aktivt og derved skal kunne ånde og komme af med varmen. Det fremgår på de fleste flyverdragter, hvad åndbarheden er, så på den måde kan du nemt orientere dig om flyverdragten lever op til anbefalingerne mht. åndbarhed.

Tapede sømme og tætte trykknapper

 

Noget af det allervigtigste i valget af flyverdragt er tapede sømme, dvs. at syninger, lynlåse og trykknapper er sluttet tæt, så der ikke kan trænge vand igennem, ellers bliver barnet vådt og koldt trods et højt vandsøjletryk. Det er også en fordel, at flyverdragten er lavet med en flap med enten velcro eller trykknapper, der kan lukkes henover lynlåsen, da det giver ekstra beskyttelse. Det er ligesom åndbarheden og vandsøjletrykket meget ofte angivet på flyverdragtens label, om den har tapede sømme, så det er værd at være obs. på, når du vælger flyverdragt.

Polstring, elastikker og detaljer

 

Derudover er det vigtigt, at du kigger på det materiale som flyverdragten er lavet af. Vi anbefaler, at du vælger en blød og let dragt, så flyverdragten ikke hæmmer dit barns bevægelse. Hvis du vælger en flyverdragt, der er meget tung og stiv, kan det begrænse dit barns bevægelighed. Derudover kan det være en god idé at gå efter en flyverdragt, der er polstret på bagdelen. Det virker nemlig både som stødpude i leg og som isolering, når dit barn sidder på jorden.

 

En anden relevant ting du skal kigge efter, er om flyverdragten har reflekser og en aftagelig hætte.

Sådan vælger du den rigtige størrelse flyverdragt

 

Når du skal vælge størrelsen på flyverdragten, er det vigtigt at huske på at en flyverdragt skal kunne passe dit barn i et lille halvt års tid. Tænk ligeledes på at barnet skal kunne have flere lag indenunder og en tyk sweater, samt at ærme- og benlængde på flyverdragten gerne må have så meget længde, at de kan tåle at barnet vokser et par centimeter på arme og ben. Plads er en væsentlig faktor, når dit barn leger, uanset om dit barn er meget aktivt eller holder af at sidde i sandkassen. Derfor er det vigtigt, at der ca. er en knytnæve længde mellem barnets skridt til flyverdragtens bundkant.

Sådan passer du godt på dit barns flyverdragt

 

- En flyverdragt er vandtæt, indtil den udsættes for slid og vask. Du skal derfor altid huske at imprægnere den, hver gang du vasker den.

 

- Du skal vaske flyverdragten i flydende vaskemiddel, der er egnet til funktionelt tøj og lade være med at bruge skyllemiddel.

 

- En god tommelfingerregel er at vaske flyverdragten så lidt som muligt, så du skåner yderstoffet og imprægneringen, der holder flyverdragten vandtæt.

 

- Det kan være en god idé at have to flyverdragter at skifte mellem. På den måde kan flyverdragten nå at tørre, når den bliver våd af sne eller skal vaskes.

 

Som udgangspunkt holder en flyverdragt en sæson, derefter bør du udskifte den eller lade den fungere som en reservedragt.