Gå til forside

21. DECEMBER, 2016

NIKE BREAKING2 - MARATHON UNDER 2 TIMER?

Den 12. december afslørede Nike Breaking2, et vildt innovationsprojekt lavet med henblik på at se, hvor meget man kan presse det menneskelige potentiale. Som i alle vilde drømme, har Breaking2 et helt vildt mål: At være de første til at løbe et marathon på under 2 timer. I 2 år har Nike gået stille med dette projekt, men maj 2017 er et godt gæt på tidspunktet, hvor de vilde idéer og drømme kulminerer.

Dette betragtes lidt som noget nær umuligt at løbe under 2 timer. Det vil kræve, at man skærer den nuværende rekord for herrer på 2:02:57 med hele tre procent. Men denne slags udfordringer er lige præcis dét, der driver Nike: Det umulige er muligheden for at sætte rammerne for fremtiden, også indenfor løb.

For at gøre det muligt at opnå en tid på under 2 timer på marathon, har Nike samlet et kæmpe team af eksperter på tværs af alle områder indenfor videnskab og sport med en holistisk tilgang til både atleter, produkter, træning, ernæring og træningsmiljø.

Breaking2 giver Nike muligheden for at afprøve, om det umulige i virkeligheden er indenfor rækkevidde. Breaking2-projektet er derfor den ultimative billedliggørelse på hele Nike's mission: At bringe inspiration og innovation til alle atleter på hele Jorden.

MISSIONEN

Sir Roger Bannister var tilbage i 1954 den første mand til at løbe en engelsk mile på under fire minutter. Med det brød han ikke bare en rekord. Han flyttede også grænser for, hvad atleter overhovedet var i stand til, og på den måde inspirerede han andre til at gøre det samme.

Med det i baghovedet skal vi huske, at inspirationen - den fulde tro på det umulige - er hele kernen af ​​det menneskelige potentiale. Som Bill Bowerman, en af Nike's medstiftere og en legendariske løbetræner fra Eugene engang sagde: "Det egentlige formål med at løbe, er ikke at vinde et løb; Det er for at afprøve grænserne for det menneskelige hjerte."

Hele kernen i Breaking2 handler om meget mere end et marathonløb. Forsøget med at bryde de 2 timer på et marathon udfordrer opfattelsen af, hvad der overhovedet er muligt i sport. Det nulstiller forventningerne til produkterne, og det gør det muligt for Nike at få utrolig indsigt om atleterne generelt. Alle erfaringerne fra Breaking2 vil kunne bruges på tværs af det, som Nike arbejder med, herunder produkter og serviceydelser. Og i sidste ende vil det tjene til alle løberes fordel og bedste.

Den eneste reelle fiasko i Breaking2 ville være, ikke at gøre forsøget på så dristigt og vildt et mål.

DE UDVALGTE LØBERE

At komme under to timers på marathon kræver, at man skærer mere end 4 sekunder af af hver af de 42,2 km på distancen. Selv for verdens allerbedste løbere er dette en kæmpe udfordring og kæmpe spring.

Derfor har Nike brugt en del tid identificere og screnne de tre eliteløber, der fysisk og mentalt er perfekt udstyret (og dristige nok) til at tage udfordringen op.

Eliud Kipchoge fra Kenya, Lelisa Desisa fra Etiopien og Zersenay Tadese fra Eritrea er alle linet op til at forsøge at gøre det umulige muligt og løbe marathon under 2 timer. Ingen af de 3 løbere er ikke bange for det ukendte - de angriber det.

ELIUD KIPCHOGE

Eliud Kipchoge er 32 år og kommer fra det legendarisk Nandi distrikt i Kenya. Han har vundet medaljer ved både OL og VM. Kipchoge begyndte at løbe efter gymnasietiden efter flere års beundring sin træner og mentor, Patrick Sang. Han er iøvrigt stadig er Kipchoges træner.

Tilbage i 2003 debuterede Kipchoge på langdistanceløb, og blev allerede samme år verdensmester ved VM i atletik i Paris på 5000 m. I 2012 løb Eliud sin bedste halvmarathontid på 59:25. Eliud har vundet bronze ved OL i Athen i 2004 på 5000 meter, en sølvmedalje i OL i Beijing 2008 på de 5000 meter og senest en guldmedalje ved 2016 Rio OL i mændenes marathonløb. 

Han forbedrede sin personlige rekord på maraton med 5 sekunder efter at have vundet Berlin Marathon 2015 i en tid på 2:04:00 med sålen hængende ud af sine løbesko. I 2016 forbedrede han den med endnu mere, da han satte en ny løbsrekord ved London Marathon med en vindertid på 2:03:05.

ZERSENAY TADESE

Zersenay Tadese er 34 år og fra Eritrea. Hans bronzemedalje i 10.000 meter ved OL i Athen i 2004 gjorde ham til den første eritreanske medaljevinder ved et OL. Tadese har fire sejre i træk i VM ved halvmarathon fra 2006 til 2009 og vandt titlen igen i 2012. Han satte en verdensrekord på halvmarathon sat i 2010 i Lissabon  med 58:23 min.

Tadese har deltaget og konkurreret ved 4 Olympiske lege i 2004, 2008, 2012 og OL 2016. I 2009 blev Tadese den kun anden mand til at vinde tre VM-medaljer over tre forskellige underlag (bane, cross og asfalt) samme år. Hans bedste tid på marathon er 2:10:41 sat i London i 2012.

LELISA DESISA

Lelisa Desisa er 26 år og født i Etiopien. Tidligt i sin løbekarriere valgte Dedisa at fokusere på gadeløb. Han fik sit gennembrud allerde i 2010 efter at have løbet et halvmarathon på under 1 time.

Desisa fik sin marathondebut ved at løbe 2:04:45 timer ved Dubai Marathon i 2013, og det er stadig hans bedste tid. Senere samme år vandt Dedisa Boston Marathon. På grund af bombeattentatet i målområdet dét år, gav han sin guldmedalje tilbage til byen Boston i respekt og til ære for alle ofrene for bomberne. I 2015 vandt igen han Boston Marathon med en tid på 2:09:17 og tog en andenplads i 2016.

HOLDET BAG

Nike er og har altid været på udkig efter grænser, der kan brydes, og tanken om at komme under 2 timer på marathon har været oppe mange gange. Drevet af deres oprindelse og mangeårige passion for løb, begyndte Nike allerede i 2013 at arbejde på en skoløsning specifikt til marathon. Dette arbejde gik et år senere over i et fuldtidsprojekt mod at bryde de 2 timer på marathon og var med til at fremskynde processen omkring dannelsen af Breaking2-holdet.

Hele holdet bag Breaking2 består af førende eksperter indenfor biomekanik, coaching, design, konstruktion, materialer, udvikling, ernæring og sportspsykologi og -fysiologi. Ved at samstemme alle disse faglige grene er formålet at få viden helt ned på molekylærniveau. Derved kan Breaking2 teamet gå ned i selv de mindste detaljer, lige fra vejrforhold og underlag til løbetrøjers konstruktion, så Kipchoge, Dedisa og Tadese får det maksimale ved deres forestående projekt.

INNOVATIONEN

For at kunne løbe det helt perfekte løb, har løberne også brug for de mest innovative produkter. Dette er et af de kritisk ben i hele Breaking2 projektet, og præcis et af de steder, hvor Nike er i stand til at levere enestående fordele for at slå til på dagen.

Efter mange års dybdegående forskning og udvikling, vil Breaking2 kickstarte en ny række af banebrydende nyskabelser, der vil gøre det muligt at løfte niveauet for enhver løber. For at løbe hurtigere end nogensinde før på maraton, skal hvert sekund, hvert skridt kort sagt alt optimeres ved nøje overvejelser af både retning og konditioner.

Tid og sted for marathon rekordforsøget vil blive afsløret næste år, men vores gæt bliver, at det sandsynligvis sted en gang i maj. Du kan selvfølge følge med i hele udviklingen på Breaking2 herog på vores Facebook side "Sportmaster - Vild med løb".

Kundeservice

FAQFAQ
Support Call89 87 36 36
Mail Supportkundeservice@sportmaster.dk


Åbningstider i kundeservice

 

Mandag - fredag:

10:00 - 16:00

Lørdag - søndag: 

Lukket

 

Følg os

VILD MED SPORT

Sportmaster FacebookSportmaster Instagram

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

Aalborg håndbold
dansk padel forbund logo