Søg i mere end 12.000 varer ...

Guide til vinterbadning

Vinterbadning er kommet for at blive. Den vildt kolde og utroligt dejlige aktivitet er blevet meget populær blandt danskerne, og det kan vi godt forstå. Vi har taget os en snak med Mette Korsholm, der har fulgt udviklingen fra første parket.

 

Hun har vinterbadet i 10 år og været saunagusmester de sidste 8 år. Netop saunagus har hun været med til at starte op i Helgoland på Amager, hvor man i den grad har mærket vinterbadepopulariteten stige. Hun har desuden arbejdet professionelt med krop og sind indenfor sundhed og velvære i over 20 år. Mette giver her lidt tips, tricks og info om fænomenet vinterbadning. Er du klar til at hoppe med på bølgen?

Mette Korsholm

 

- Vinter(helårs)bader de seneste 10 år

- Saunagusmester de seneste 8 år. Har blandt andet været med til at starte det i Helgoland på Amager

- Har i over 20 år arbejdet professionelt med krop og sind indenfor sundhed og velvære

- Blandt andet som kropsmassør, ergoterapeut, biopat og livsstilscoach

- Ejer og grundlægger af www.bykorsholm.dk, hvor du kan shoppe ayurvediske kropsolier

Hvad er første skridt, før du hopper ned i kulden?

 

Selvfølgelig er det en god idé at kunne svømme, når du skal vinterbade, ellers skal du i hvert fald ikke hoppe i vandet, hvor der er særligt dybt. Det er også altid en god idé at vinterbade sammen med andre – og gerne sammen med andre, der er vant til det.

 

Man kan starte midt om vinteren, hvis man har lyst til det, men det er i den grad en god idé at få lavet et helbredstjek først, siger Mette Korsholm.

”Jeg vil ikke anbefale bare at hoppe i det kolde vand uden lige at tænke over tingene først. Du skal først og fremmest finde ud af om din læge kan anbefale det, men også om du er den kolde eller den varme type. For vinterbadning er ikke for alle. Mange gyser så snart, vandet er under 25 grader. Man skal lytte til sin krop, og man skal finde ud af, om man får det godt af det kolde gys, som kroppen får. Man kan eventuelt tjekke med sig selv, om man får det godt af at stå under den kolde bruser,” siger hun.

 

Hvis man bader om sommeren, er det bedste nærmest at lade være med at stoppe og bare fortsætte med at bade, indtil vinteren rammer. Så kan både kroppen og sindet bedre følge med og tilpasse sig temperaturen.

Hvordan vinterbader man?

 

Er du sund, frisk og klar på en kold dukkert, så er det egentlig bare at komme afsted, hoppe i bølgen og opleve den velvære, det giver. Det skal lige siges igen. Du skal helst ikke vinterbade alene.

 

Første gang du hopper i er nok den sværeste, men når du først har prøvet det, bliver du nok ikke til at stoppe. Tag kun korte dyp på 5-10 sekunder de første gange. Derefter vænner du dig nok til kulden og begynder at forstå, hvordan din krop reagerer på den, siger Mette Korsholm.

 

”Når du er begyndt at vinterbade, skal du gøre tingene i dit eget tempo. Fornem selv, hvordan din krop reagerer på kulden, og styr så selv, hvordan du vil vinterbade. Mange har hele kroppen under vandet – inklusive hovedet – når de vinterbader, men det behøver man slet ikke,” siger Mette Korsholm.

 

De fleste vinterbadere er cirka et halvt minut i vandet ad gangen.

 

Vinterbadning er for alle aldre. Alle kan være med. Du kan bade lige så ofte, som du har lyst. Nogle gør det dagligt, mens andre kun gør det på årets første dag.

Hvad gør det af gode ting for dig?

 

Adrenalin, endorfiner, blodkar, der trækker sig sammen, og i store træk bare energi og glæde. Det er, hvad kroppen bliver tilbudt, når du hopper i de kolde bølger. Kroppen bliver udsat for maksimal kulde og derefter maksimal varme, hvis du hopper en tur i saunaen. Kroppen kommer virkelig til at mærke noget særligt, siger Mette Korsholm.

 

”Det giver et adrenalinspark udover det sædvanlige. Det giver mig så meget sundhed og velvære i kroppen at vinterbade. Det er det, jeg glæder mig til ved vinteren, og det gør, at jeg kommer udenfor, selvom vinterens mørke og kulde prøver at give mig lyst til det modsatte. Jeg får det her kropslige kick af at vinterbade, og fællesskabsfølelsen er også en stor del af glæden,” siger Mette Korsholm.

 

Hun fortæller, at det på det mentale plan giver hende et kæmpe overskud.

 

”Hvis jeg har haft en dårlig dag, eller hvis der er noget, der går mig på, glemmer jeg alt om problemerne, hvis jeg kommer ud og får taget den dukkert – og endnu mere, hvis jeg også lige kommer i sauna. For mig er det nærmest naturens lykkepille, der rammer mig,” siger Mette Korsholm.

Hvor vinterbader man?

 

Vinterbadning kan både være lidt kompliceret og på samme tid utrolig simpelt. Du kan jo bare gå ned til stranden, når vandet er rigtig koldt og så hoppe i, eller du kan gå hen til en sø og dyppe kroppen. Du kan også melde dig ind i en vinterbadeklub. Landet over findes der en række klubber, du kan melde dig ind i, hvis du vil have gode faciliteter, trygge rammer, sauna og endda en skøn oplevelse af fællesskab. Nogle af de garvede vinterbadere i klubben kan uden tvivl også komme med gode råd.

 

Mette Korsholm har været vinterbader i 10 år, og hun har oplevet udviklingen i antallet af mennesker i klubberne og dermed også den skønne fællesskabsfølelse.

 

”For de mange tusinder, der har meldt sig ind i klubberne, er fællesskabet også en stor del af charmen ved at vinterbade. Det skaber så meget positivitet at vinterbade, og mange af dem, man møder, har netop fået et lækkert boost energi, som giver dem livsglæde. Det er skønt at møde så mange glade mennesker. Når det er sagt, så behøver man ikke være social konstant, når man er henne i vinterbadeklubben. Jeg har da også selv morgener, hvor jeg hopper i vandet og efterfølgende går ind i saunaen, hvor der i forvejen sidder nogle andre, hvor ingen af os siger et ord til hinanden,” siger Mette Korsholm.

Tøj og udstyr - hvad har du brug for?

 

Det kræver som sådan ikke det store udvalg af udstyr, når du vil vinterbade. I de fleste klubber er det valgfrit, om du vil bade som gud skabte dig eller med tøj på, men både på de særdeles kolde dage og i saunaen efterfølgende kan det være ubehageligt med vådt tøj.

 

Du har brug for et håndklæde, og det er også en god luksus med en dejlig badekåbe, så komforten er i top, når du har været i vandet. For Mette Korsholm er det i store træk nok med et par klipklapper.

 

”Jeg bruger bare klipklapper, når jeg vinterbader, men du kan også bruge badesko, hvis du synes, det er komfortabelt. Nogle kan lide at have noget på hovedet som fx en hue, fordi det også holder på varmen i kroppen. Du behøver egentlig ikke det helt store, når det kommer til udstyr, men man skal gøre lige præcis det, man selv synes er mest rart,” siger hun.

Sauna og saunagus

 

Saunaoplevelsen har længe været en del af det at vinterbade, mens saunagus efterhånden også er blevet en normal del af den velvære og oplevelse, folk vil have ud af at vinterbade. Mette Korsholm er saunagusmester, og hun elsker at sprede glæde ved at være med til at give saunagusens gode oplevelser til vinterbaderne.

 

”Saunagus er en stor del af vinterbadning, og det er i den grad også noget af det, der trækker folk til vinterbadning. De to ting er simpelthen begyndt at gå hånd i hånd. Det er en af de store fordele ved at være medlem af en klub, for hos klubberne er det ofte en mulighed. Effekten af vinterbadning kombineret med saunagus eller bare sauna giver deltagerne så utrolig meget,” siger hun.

 

På Helgoland, hvor Mette Korsholm har været med til at starte saunagus op, er de gået fra at have 1 omgang saunagus om ugen til at have 3 om dagen. Det er simpelthen blevet en utrolig populær del af det at vinterbade.

 

”Der er både vinterbadning for sig selv, men der er i den grad også kombinationen af vinterbadning og saunagus - for folk søger velvære på nye måder. De æteriske olier giver kombination af dampbad og sauna, og det er i den grad efterspurgt – ligesom det også er med til at give den gode fællesskabsfølelse,” siger hun.

Så er det op til dig. Har du lyst til at dyppe kroppen i den gysende kulde, eller skal du have et lidt større tilløb, før du kaster kroppen ned i ekstremerne? Det kolde vand løber ingen vegne, hvis du lige vil vente lidt, men vi opfordrer i den grad til at give vinterbadning en chance. God tur!

Kundeservice

Følg os

VILD MED SPORT

VILD MED FODBOLD

e-mærket

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

NaN