Gå til forside

Bliv klædt på til de regnfulde dage

I Danmark regner det i gennemsnit 179 dage om året ifølge DMI, og det er derfor ikke en helt tosset ide at investere i noget godt regntøj – for regnen skal ikke sætte en stopper for dine gøremål. I denne artikel guider vi dig til, hvad du skal være opmærksom på, når du shopper regntøj til dig.

Inden du shopper regntøj

Er det danske vejr blevet lidt for vådt for din almindelige jakke? Så er det måske på tide at investere i en god regnjakke, men forinden du putter din nyfundne regnjakke i din shoppingkurv, er der lige nogle faktorer, som kan være nyttige at forholde sig til, såsom behov, materiale, vandsøjletryk, åndbarhed, praktiske detaljer og pleje. Læs med her og bliv klogere på, hvad dit nye regntøj skal kunne.

Hvor stort er dit behov?

Cykler du til og fra arbejde dagligt eller opholder du dig primært udenfor? Hvis ja, så kan det godt svare sig at investere i et regnsæt/regnjakke i høj kvalitet. Hvis dette dog ikke er tilfældet, så kan du godt undlade regnbukser og blot nøjes med en regnjakke i standart kvalitet.

 

Hvis dit behov ikke er så stort, kan der nemlig være penge at spare, men omvendt, hvis dit behov er stort, så er det ret så væsentligt, at du køber noget godt regntøj i høj kvalitet – for ellers kan det blive en våd fornøjelse.

Regntøjets materiale

Regntøj bliver primært produceret i to slags materialer: polyester og polyurethan (PU). Grunden til at du skal være opmærksom på materialet skyldes, at materialevalget har stor betydning for, hvor vandtæt og åndbart regntøjet er.

 

Polyester har en let tekstillignende overflade med en høj åndbarhed, men er mindre vandtæt end PU-regntøj. PU-regntøj har en gummi-overflade, og er derfor meget vandtæt, men grundet gummi-overfladen er regntøjet også mindre åndbart.

 

Hvis du er meget aktiv i dit regntøj, f.eks. cykler til og fra arbejde, så anbefaler vi, at du køber regntøj, som er produceret i polyester. Det er nemlig afgørende at regntøjet har en høj åndbarhed, når du er meget aktiv. Skal du blot bruge regntøjet til gåture, koncerter eller lignende, så kan du med fordel vælge regntøj med en PU-overflade.

Noget helt andet du skal være opmærksom på i forhold til regntøjets materiale er, om det er flourcarbon/PFC-frit. PFC kan bruges som et effektivt imprægneringsmiddel, og herved gør tøj og udstyr vandafvisende/vandtæt. Ulempen ved PFC er, at det hverken er godt for dig selv og for naturen, og derfor anbefaler vi, at du shopper regntøj, som er PFC-frit.

Alt hvad du skal vide om vandtæthed og vandsøjletryk

Når du skal til at shoppe nyt regntøj, så er det vigtigt at du kigger nærmere på, hvor vandtæt dit regntøj skal være – alle regnsæt er nemlig ikke lige vandtætte. Hvor vandtæt dit regntøj skal være afhænger af, hvilken aktivitet du skal bruge det til.

 

Når man skal angive, hvor vandtæt regntøj er, så anvender man begrebet vandsøjletryk. Vandsøjletryk angiver mængden af vand i millimeter, som en kvadratcentimeter på regnjakken kan holde ude pr. time før vandet går igennem. Jo højere vandsøjletryk jo mere vandtæt.

Vi har lavet et skema, så du kan se, hvor højt et vandsøjletryk (JIS) dit regntøj skal have i forhold til det behov du har:

 

- 2.000 mm: vandafvisende, men ikke decideret vandtæt

- 4.000 mm: til korte ture og brug i let regn

- 6.000 mm: til kraftig regn over en kort periode eller let regn i en lang periode

- 8.000-12.000 mm: til kraftig regn i få timer og lidt regn i meget lang tid

- Over 12.000 mm: til meget kraftig regn over lang tid.

 

Trænger vandet igennem din nuværende regnjakke, så anvend en PFC-fri imprægneringsspray, da denne får regndråberne til at prelle af.

Hvorfor er åndbarhed vigtigt?

Er du meget aktiv i din hverdag, så er det også vigtigt at dit regntøj har en høj åndbarhed. Det nytter ikke kun at kigge på, hvor vandtæt regntøjet er. Hvis regntøj har en lav åndbarhed, så har varmen svært ved at drive væk fra din krop, og det kan derfor godt blive fugtigt, varmt og klamt under regntøjet – hvilket kan resultere i, at du ankommer til din destination helt svedig.

 

Er dit behov ift. regntøj, at det skal have en høj åndbarhed, så skal du kigge på, hvilket materiale det er lavet i, hvilken grad af åndbarhed det har samt om der er påsat ventilationsåbninger.

 

I dette skema kan du aflæse, hvor høj en åndbarhed dit regntøj skal have i forhold til dit behov:

- 1.000-3.000 g/m2/døgn: små gåture

- 3.000-5.000 g/m2/døgn: længere gåture (2-5 km)

- 8.000 g/m2/døgn: let løb eller 3-5 km cykeltur

- 10.000 g/m2/døgn: løb i normalt tempo og længere cykelture

- Over 10.000 g/m2/døgn: meget aktivt brug

 

Du finder denne værdi i regntøjets label eller i produktbeskrivelsen. Værdien vil kunne stå angivet som MVP (moisture vapour persperation).

 

Hvis du har brug for hjælp til at finde ud af hvilket regntøj, der passer til dit behov, så kan du altid kontakte vores kundeservice eller komme ned i din nærmeste SPORTMASTER butik – vi står klar til at hjælpe dig!

Sådan plejer du dit regntøj

Det er vigtigt, at du plejer dit regntøj korrekt. Med den rette pleje kan du nemlig bruge dit regntøj flere sæsoner. Vi har derfor samlet nogle tips til, hvordan du plejer dit regntøj.

 

Regntøj er vandtæt/vandafvisende, indtil det udsættes for slid og vask. Du skal derfor altid huske at imprægnere det minimum en gang om året.

 

Du skal helst vaske regntøjet i flydende vaskemiddel, der er egnet til funktionelt tøj og lade være med at bruge skyllemiddel. Vigtigst af alt, så må du ikke bruge vaskemiddel med opløsningsmidler.

 

En god tommelfingerregel er at vaske regntøj så lidt som muligt, så du skåner yderstoffet og imprægneringen, der holder det vandtæt.

Det danske vejr kan i tide og utide være ret så vådt, og derfor er det nærmest en nødvendighed med regntøj, hvis du bor i Danmark. SPORTMASTER har et bredt udvalg af regntøj, så du kan finde netop den model, der passer til din stil og dit behov. Passer modellen ikke eller er det en forkert størrelse, så husk at du i SPORTMASTER har 365 dages bytteservice online såvel som i butik.

Kundeservice

FAQFAQ
Support Call89 87 36 36
Mail Supportkundeservice@sportmaster.dk


Åbningstider i kundeservice

 

Mandag - fredag:

10:00 - 17:30

Lørdag - søndag: 

10:00 - 14:00

 

Følg os

VILD MED SPORT

Sportmaster Facebook
Sportmaster Instagram

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

NaN