Gå til forside
Guide til pleje af løbesko

Få hjælp til at passe godt på dine løbesko

Pas godt på dine løbesko

 

Du elsker dine nye løbesko, men hvordan passer du bedst på dem, så de både holder længere og ikke lugter?

 

Med et par enkle tricks til vask og vedligehold hjælper vi dig med at passe ekstra godt på dine sko, så de er i topform, når den nye løbesæson for alvor går i gang.

 

For det er jo ikke nødvendigvis kun et bevis på, at du træner hårdt på landevejen, at dine sko står og drypper af mudder og fightermærker fra dagens strabadser. Måske du også er en lille bitte smule doven – men husk, at det kan være svært at finde de helt rigtige løbesko, så det er en rigtig god investering at passe på dem.

Sådan vasker du dine løbesko

 

Hvem kender ikke lugten af sure, klamme løbesko. Måske de har gemt sig nede i sportstasken, måske de er sat i skammekrogen i dit bryggers. Men sådan behøver det faktisk slet ikke at være, hvis du blot prøver at holde dig til nogle få gode vaner.

Først og fremmest skal dine løbesko ud af tasken. Ud og få lidt luft. Og så skal løbeskoene vaskes. Men helst ikke i vaskemaskinen. Vaskemaskinevask er hård ved både materialer og lim, og selvom det virker nemt at smide dem i vaskemaskinen, så risikerer du blot, at skoene bliver slidt unødigt.

 

I stedet skal du finde spand og børste frem - for god gammeldags håndvask er absolut det bedste sted at starte, hvis du vil give løbeskoene lidt kærlig omsorg.

STEP 1

 

Rengør for snavs

 

Er skoene fyldt med mudder og jord er det vigtigt, at du så hurtigt som muligt får fjernet snavset med en børste. Brug en skobørste eller en tandbørste, som er mest skånsomme over for skoens materialer. Er der rigtig meget mudder er det allerbedste, hvis du bruger børsten til at fjerne mudderet under rindende vand, mens snavset stadig er friskt. Er der kun en smule jord kan du med held slå skoene forsigtigt sammen for at ryste det værste af, stille dem tørt og vente til det sidste jord er tørret ind før du bruger børsten til at fjerne det sidste. Men gør det hurtigt. Tørrer snavset ind kan det ende med at ødelægge både skoens materialer – både overflade, men også de forskellige lag i selve skosålen.

STEP 2

 

Indersål skal ud

 

Hvis dine indersåler ikke lugter er det måske nok bare at lade dem lufttørre. Men hvis lugten er mere genstridig bør du vaske dem i varmt vand – enten alene eller sammen med dine sko. Vasker du dem separat kan du lade dem ligge i en vask eller spand med varmt vand i 15 minutter og derefter tørre dem. Du kan også putte dem i en vasketøjspose sammen med snørebåndene og lade dem vaske med lidt vaskemiddel i vaskemaskinen på finvask ved lav temperatur.

STEP 3

 

Sådan vasker du

 

Nu er det skoenes tur. Du har fjernet indersåler og snørebånd. Start med at tørre det værste snavs af skoene. Kom en smule mildt vaskemiddel eller sæbespåner i en spand med vand og dyp så børsten i blandingen. Nu skrubber du de værste pletter og mærker af skoene. Kom godt rundt i alle hjørner, for og bag. Når skoene er rene og fine dypper du en klud i spanden og rengør nu for sæberester og overskydende snavs. Gør eventuelt det samme med indersåler og snørebånd. Klem alle dele helt fri for vand. Tør skoene kort, før du fylder dem med papir, så de holder formen, og lad dem så tørre ved stuetemperatur.

Faktaboks

 

Hvor ofte skal jeg vaske mine sko?

Det er ikke nødvendigt at vaske sine sko hver eneste gang man har løbet.

 

Men du kan komme langt ved at:

• fjerne indersålen fra dine løbesko

• lade dine sko stå et tørt og ventileret sted (ikke i en taske, et skab eller i en plasticpose)

 

Hvis de er snavsede eller mudrede bør dine sko vaskes.

• Fjern så meget mudder og jord som muligt med en børste

• Vask med vand

• Lad skoene tørre

Husk sokker i skoene!


Løbesko er det perfekte sted for bakterier at blomstre. Når vi løber sveder vi, også vores fødder, og skoen bliver fugtig og klam indeni. Derfor er det godt altid at tage rene sokker på, når du løber. Også selvom det kan være fristende en varm sommerdag at løbe i bare tæer i skoene! Husk altid at stille dine sko til udluftning, når du har løbet. Lidt ligesom en jakke du hænger udenfor, hvis du har været i nærheden af røg. En tør sko lugter ikke nær så meget som en våd.

Løbesko er til at løbe i

 

En helt oplagt regel, når det gælder om at passe på sine løbesko. Ikke desto mindre en regel, som vi sikkert alle overtræder igen og igen. Brug kun dine løbesko til at løbe i. Ikke som en havesko eller din hygge-sko, når du lige skal ned til bageren. Løbesko er til at løbe i, og du passer allerbedst på dem ved ikke at ”gå dem i stykker”. Skoens skum, affjedring og andre materialer bliver slidt unødigt, hvis du bruger dem til andet end at løbe i.

Dovenskaben længe leve....

 

Det er ikke altid, at man lige orker at tage skoene ordentligt af efter en hård løbetur. Måske du nærmest træder dem af. Eller sparker den ene af med den anden. Det kan ikke anbefales! Løbeskoene mister deres pasform og du slider på materialerne ved at gnide eller sparke dem af. Så ned på hug og løsne dine snørebånd. Og følg så de enkle råd til, hvordan de bedst tørrer, mens de venter på at blive brugt næste gang.

Holder du en lille løbepause og skal dine løbesko pakkes væk, så start med at vaske dem, tørre dem og sæt dem så et tørt og køligt sted. Pak dem ikke ned i en pose eller en taske, hvor de ikke kan ånde.

Gå på opdagelse i SPORTMASTERs løbeunivers

Bliv inspireret til
meget mere løb

Udforsk

Kundeservice

FAQFAQ
Support Call89 87 36 36
Mail Supportkundeservice@sportmaster.dk


Åbningstider i kundeservice

 

Mandag - fredag:

10:00 - 16:00

Lørdag - søndag: 

Lukket

 

Følg os

VILD MED SPORT

Sportmaster FacebookSportmaster Instagram

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

Aalborg håndbold
dansk padel forbund logo