Gå til forside

Guide til Fodboldstøvler

Få hjælp til at vælge den helt rigtige fodboldstøvle

Find dine nye fodboldstøvler

Fodboldbanerne og den nye sæson kalder. Modstanderne skal dribles, til de falder på halen, og du skal få netmaskerne til at blafre. Men du skal ikke gøre det alene, når du skal skabe magi med bolden. Du skal gøre det med dine fantastiske fodboldstøvler på, som skal være med til at sikre magien. Her får du den guide til, hvilke parametre du skal huske at have med i overvejelserne, når du skal vælge dit næste par fodboldstøvler.

Niveau - Hvor gode støvler skal du have?

Der findes fodboldstøvler som passer til forskellige grader af niveau. Det kan jo godt være, at du ikke har brug for det dyreste par fodboldstøvler med alle de vildeste teknologier og egenskaber, hvis du blot skal spille noget hyggebold med vennerne et par gange om måneden. Der kan et par begynderstøvler sagtens være sagen, mens du også med god grund kan tage et par fodboldstøvler til et lidt højere niveau på fødderne. Det kan selvfølgelig også være, at du har det helt modsat og netop har lyst til at have de fedeste og dyreste støvler på, når du nu endelig skal ud på grønsværen og hygge. I hvert fald findes der fodboldstøvler til flere niveauer. Du kan være begynder, øvet eller endda have brug for støvler, der kan bruges på eliteniveau. Hos SPORTMASTER har vi det hele – og de forskellige niveauer har typisk forskelligt prisleje.

Man skal ikke undervurdere de modeller, der ikke er topmodellen. De indeholder ikke de helt samme teknologier og egenskaber som de dyreste fodboldstøvler, der passer til eliteniveau, men de er stadigvæk skønne fodboldstøvler, som kan være lige så kampafgørende og sikre dig et utal af skønne timer på grønsværen. Men når det er sagt, skal man samtidig vide, at det ikke er spildte penge, når man vælger topmodellen. Man får altså det der ekstra gode par fodboldstøvler.

 

Hvis dit barn netop er startet til fodbold, er det en helt fin idé at købe et par begynderstøvler. Fodboldstøvlerne på begynderniveau er rigtig gode, men de har ikke samme teknologier, som støvlerne på øvet- eller eliteniveau har. Man går dog på ingen måde på kompromis med kvaliteten – der er stadigvæk mål i støvlerne.

 

Det er heller ikke nødvendigt altid at købe den nyeste model. Her hos SPORTMASTER har vi både de nyeste modeller og en række modeller fra tidligere lanceringer. De store brands kommer ofte med nye versioner og farveopdateringer af deres fodboldstøvler, og de gamle modeller behøver på ingen måde være dårligere end de nye. Derfor kan der altså sagtens være penge at spare, hvis man kaster sig over et par fodboldstøvler, der har været i butikkerne lidt længere tid – uden man behøver gå på kompromis med kvaliteten.

Vælg den rigtige størrelse

Når du skal finde dine nye fodboldstøvler, er der en række ting og sager, der skal tages højde for. Et af de vigtigere elementer er, at støvlen skal passe. Størrelserne kan variere fra mærke til mærke, men den generelle regel er dog, at du skal vælge fodboldstøvler ud fra din normale skostørrelse. Der er dog også det faktum, at du oftest har fodboldstrømper på, når du spæner rundt på fodboldbanen i dine støvler, og de er altså lige lidt tykkere end normale strømper.

 

Fodboldstøvlen skal sidde til uden at klemme for meget. Du går typisk ikke helt galt i byen, hvis der er godt en centimeter mellem fod og skosnude, når du har foden i støvlen. Der er dog også andre ting at tage højde for, når størrelsen skal passe så godt som muligt. Når du overvejer pasformen, skal du vide, at læder fx giver sig lidt i starten, når du begynder at bruge fodboldstøvlen, så den skal sidde godt til i starten. Syntetisk materiale giver sig derimod overhovedet ikke. Derfor skal man være opmærksom på materialet.

 

At størrelsen passer, er utrolig vigtigt af en række årsager. Du kommer fx til at undgå skader, til at præstere bedre og i det hele taget til at nyde fodbold i meget højere grad, hvis støvlerne sidder lige, som de skal. Prøv nogle forskellige fodboldstøvler for at finde din størrelse.

 

Når du skal vælge fodboldstøvler til dit barn, bør du lade være med at tænke i de baner, der går på, at børnene skal kunne vokse i dem. Børn har brug for fodboldstøvler, der passer deres fødder, ellers bliver det ikke særlig sjovt at rende rundt på fodboldbanen. En forkert størrelse og pasform kan give vabler og i det hele taget bare sætte komforten helt i bund.

Knopsystem

— Hvilket underlag spiller du på?

Der findes forskellige fodboldstøvler til forskellige former for underlag. Den eneste forskel på fodboldstøvlerne kan dog blot være knopsystemet. Og netop knopsystemet kan være en helt central del af det at vælge fodboldstøvler. For det er knopperne, der får dig til at stå fast på banen og ikke glide rundt som Bambi på glatis. Det er knopperne, der sikrer, at du kan lave de hurtige og smarte vendinger og komme op i fart, så du kan spæne fra din modspiller. Der findes ikke som sådan dårlige knopsystemer, der findes blot nogle, som ikke passer til de fodboldbaner, du spiller på. Det kan give smerter i fødder og ben at bruge fodboldstøvlerne på et forkert underlag. Det kan også føre til skader eller endda føre til fodboldstøvler, der alt for hurtigt går i stykker. Herunder forklarer vi, hvad de forskellige knopsystemer betyder:

FG - Almindelig græs

FG står for Firm Ground. Det er fodboldstøvler med et knopsystem, der er skabt til almindelige græsfodboldbaner med et fast underlag. FG-knopsystemet er det mest hyppige blandt fodboldstøvler, og i de fleste tilfælde er det et par FG-fodboldstøvler, du har brug for. Ofte kan FG-støvler også bruges på andre underlag som fx SG og AG, men de er skabt til de almindelige græsbaner. Se vores udvalg her.

AG – Kunstgræs

AG står for Artificial Ground. Det er fodboldstøvlerne, der er perfekte til kunstgræsbanerne. Her har ydersålen en række knopper, som gør det ekstra nemt at få godt greb i underlaget på kunstgræsset – og stadigvæk giver dig mulighed for at kunne lave de mange gode retningsskift, du har brug for i løbet af en kamp. Mange AG-støvler er skabt med hybridsål, der både kan passe til FG og AG. Se vores udvalg her.

SG – Bløde og våde baner

SG står for Soft Ground. Det er fodboldstøvler med et knopsystem til våde og bløde fodboldbaner. Det våde og bløde græs kan få dig til at skøjte rundt, hvis du ikke har de rigtige fodboldstøvler på, men med et par støvler til soft ground får du de optimale egenskaber til fx en regnvåd fodboldkamp. SG-knopperne er oftest lavet af jern, og når du ser en kamp i fjernsynet, vil du også opleve, at de professionelle fodboldspillere oftest har et par SG-støvler på, når de spiller. Se vores udvalg her.

MG – Til både kunstgræs og alm. græs

MG står for multi-ground, og det betyder i bund og grund, at det er et knopsystem, der både kan bruges på almindeligt græs og på kunstgræs. Det er primært Nike, der bruger MG-betegnelsen til deres fodboldstøvler, som både kan klare mosten på græs og kunstgræs, mens andre brands i højere grad giver FG/AG-betegnelsen til deres hybridknopper. Ydersålens MG-knopper giver dig mulighed for at spille dit eget spil og lave de mange dynamiske bevægelser og retningsskift, uden du skal tænke på, om dagens kamp eller træning er på det ene eller det andet underlag.

TF – Grusbaner

TF står for Turf Ground. Knopsystemet er perfekt til fodbold på grusbaner. De kan også typisk bruges til kunstgræs. Fodboldstøvler til grusbanerne har en masse små knopper. Se vores udvalg her.

IN – Indendørs

IN står for Indoor. Det er disse sko/støvler, du skal have på, når du skal brillere på indendørsbanen. Alle de hurtige bevægelser og finurlige driblinger skal foregå med et par fodboldsko, der har en ydersål, som er skabt til at give dig skønt greb på underlaget. Se vores udvalg her.

Det var bare nogle af de mange parametre, du skal have i tankerne, når du skal have fødderne i et par fodboldstøvler. Vi håber, det kan hjælpe dig på banen, så du kan være med til at afgøre kampen gang på gang.