Gå til forside

Guide til fodboldstøvler

Fodboldbanerne og den nye sæson kalder. Modstanderne skal dribles, til de falder på halen, og du skal få netmaskerne til at blafre. Men du skal ikke gøre det alene, når du skal skabe magi med bolden. Og her tænker vi ikke på det hold, du er en del af, når du træder ind på banen. Du er ikke alene, fordi du har dine fantastiske fodboldstøvler på, som skal være med til at sikre magien. Der findes et kæmpe udvalg af fodboldstøvler, så det kan være en lidt af en jungle at få valgt netop det par fodboldstøvler, der skal være dine nye partnere.

Her får du den ultimative guide til, hvilke parametre du skal huske at have med i overvejelserne, når du skal vælge dit næste par fodboldstøvler. For selvom look og mærke kan være det vigtigste for mange, er der altså et hav af ting, man skal huske, når fodboldstøvlerne skal vælges og derefter passes på. Som udgangspunkt er denne sætning en god huskeregel for dine præstationer på banen: Feel good, play good. Du kommer simpelthen til at blive en bedre fodboldspiller, hvis du er så komfortabel som muligt i dine fodboldstøvler. Læs videre herunder, og glæd dig så til, at dig og dine fodboldstøvler bliver en enhed!

Hvad skal fodboldstøvlen være lavet af

 

Dit nye par fodboldstøvler har en overdel, der på mange måder bliver en central del af dit spil. Man bruger forskellige slags materialer til at lave disse overdele, og det kan sagtens have en effekt på dit spil, selvom det ikke nødvendigvis bliver det helt afgørende. Det er et element på fodboldstøvlen, der har udviklet sig meget gennem årene, og det kan være, at du foretrækker noget bestemt materiale frem for andet.

Vævet/Strik

Mange nye fodboldstøvler har en vævet eller strikket overdel, som kan give en soklignende fornemmelse, når du trækker fodboldstøvlen på. Nike har fx deres Flyknit-overdele, mens adidas har Primeknit. Et af formålene med, at foden bliver omsluttet af en strømpelignende pasform, er, at spilleren simpelthen skal opleve en mere naturlig følelse, når fodboldstøvlen sidder på foden. Komforten er i top, og støvlen sidder også rigtig tæt. Det giver præcis føling og kontrol med bolden i selv den højeste fart.

Læder/Skind

Rigtig mange populære fodboldstøvler er lavet med en overdel af læder eller skind – mange har fx kængurulæder. Man er typisk sikret en suveræn komfort i et par læderstøvler, og man får også et skønt touch på bolden, så dribleture, førstegangsberøringer og tæmninger bliver lidt sjovere. Det er suverænt for den tekniske spiller. En fodboldstøvle med læder kan godt give sig lidt i starten, når du begynder at bruge den. Derfor skal den sidde godt til, når du køber den. Derefter tilpasser den sig rigtig godt.

Syntetisk/Kunstig

Fodboldstøvler med syntetisk læder og kunstigt materiale er i stigende grad blevet mere og mere populære i løbet af årene. Det tynde og lette materiale bruges ofte til fodboldstøvler, der skal give ekstra fart på banen. Materialet er ofte skabt med mikrofibre, hvilket der findes flere former af. Det kunstige materiale bruges også til at give en god følelse af den præcise boldberøring, da materialet er så tyndt. Det syntetiske valg er suverænt til dig, der virkelig vil have fart og geniale retningsskift.

Niveau – Hvor gode støvler skal du have?

 

Der findes fodboldstøvler som passer til forskellige grader af niveau. Det kan jo godt være, at du ikke har brug for det dyreste par fodboldstøvler med alle de vildeste teknologier og egenskaber, hvis du blot skal spille noget hyggebold med vennerne et par gange om måneden. Der kan et par begynderstøvler sagtens være sagen, mens du også med god grund kan tage et par fodboldstøvler til et lidt højere niveau på fødderne. Det kan selvfølgelig også være, at du har det helt modsat og netop har lyst til at have de fedeste og dyreste støvler på, når du nu endelig skal ud på grønsværen og hygge. I hvert fald findes der fodboldstøvler til flere niveauer. Du kan være begynder, øvet eller endda have brug for støvler, der kan bruges på eliteniveau. Hos SPORTMASTER har vi det hele – og de forskellige niveauer har typisk forskelligt prisleje.

 

Man skal ikke undervurdere de modeller, der ikke er topmodellen. De indeholder ikke de helt samme teknologier og egenskaber som de dyreste fodboldstøvler, der passer til eliteniveau, men de er stadigvæk skønne fodboldstøvler, som kan være lige så kampafgørende og sikre dig et utal af skønne timer på grønsværen. Men når det er sagt, skal man samtidig vide, at det ikke er spildte penge, når man vælger topmodellen. Man får altså det der ekstra gode par fodboldstøvler.

 

 

 

 

Hvis dit barn netop er startet til fodbold, er det en helt fin idé at købe et par begynderstøvler. Fodboldstøvlerne på begynderniveau er rigtig gode, men de har ikke samme teknologier, som støvlerne på øvet- eller eliteniveau har. Man går dog på ingen måde på kompromis med kvaliteten – der er stadigvæk mål i støvlerne.


Det er heller ikke nødvendigt altid at købe den nyeste model. Her hos SPORTMASTER har vi både de nyeste modeller og en række modeller fra tidligere lanceringer. De store brands kommer ofte med nye versioner og farveopdateringer af deres fodboldstøvler, og de gamle modeller behøver på ingen måde være dårligere end de nye. Derfor kan der altså sagtens være penge at spare, hvis man kaster sig over et par fodboldstøvler, der har været i butikkerne lidt længere tid – uden man behøver gå på kompromis med kvaliteten.

 

Fodboldstøvler til forskellige positioner på banen

 

Nogle fodboldstøvler kan sagtens være skabt med det for øje at give fordele til spillere på forskellige positioner. Man ser ofte forskellige typer fodboldikoner være ansigtet udadtil, når en ny fodboldstøvle bliver lanceret. Og mange støvler kan altså også give fordele til lige netop den type spiller, man ser i reklamerne. Men det betyder ikke, at det kun er den type spiller, der kan bruge fodboldstøvlen på grønsværen. Der er frit valg på alle hylder, så hvis du er forsvarsspiller på banen, men ser Mbappé bruge en Mercurial til at få forsvarsspillerne til at tude, behøver du altså ikke tøve med selv at skaffe et par. Men når det er sagt, har mærkerne ofte bestemte positioner på banen i tankerne, når de skaber en fodboldstøvle.

Fodboldstøvler kan være skabt med teknologier, der netop skal fremme bestemte egenskaber. Målmanden skal have støvler, der giver ham mulighed for at kunne bevæge sig hurtigt på korte distancer, og han skal også have noget power i støvlen, til når bolden sparkes afsted. Men den korte aflevering til forsvaret skal også være så nøjagtig som muligt.

Forsvarsspillernes fodboldstøvler skal ligeledes give dem noget sikkerhed i pasningsspillet og skal også give hurtigheden til situationer, hvor der pludselig er nærkampe om bolden. Derudover skal man selvfølgelig kunne føle sig sikker, når der skal takles.

Den kreative midtbanespiller kan have brug for et par fodboldstøvler, der giver rig mulighed for at være smidig og adræt, så de mange hurtige bevægelser ikke bliver hindret, når et par modspillere skal dribles og spillet skal dikteres fra midten af banen.

Angribere og fløje har ofte brug for fart i støvlerne, og de skal også typisk bruge et par fodboldstøvler, der kan sparke bolden i kassen. De nøjagtige og hurtige driblinger er også helt centrale, og boldkontrollen skal også være problemfri.

De fleste fodboldstøvler er gode til alt det generelle, der foregår på en fodboldbane, men nogle af dem har altså lige den ekstra teknologi eller to, som skal give fodboldspilleren de ekstra procenter. Men helt overordnet kan man altså bruge lige præcis den fodboldstøvle, man har lyst til at bruge – lige meget hvor på banen du spiller.

Vælg den rigtige størrelse

 

Når du skal finde dine nye fodboldstøvler, er der en række ting og sager, der skal tages højde for. Et af de vigtigere elementer er, at støvlen skal passe. Størrelserne kan variere fra mærke til mærke, men den generelle regel er dog, at du skal vælge fodboldstøvler ud fra din normale skostørrelse. Der er dog også det faktum, at du oftest har fodboldstrømper på, når du spæner rundt på fodboldbanen i dine støvler, og de er altså lige lidt tykkere end normale strømper.

 

Fodboldstøvlen skal sidde til uden at klemme for meget. Du går typisk ikke helt galt i byen, hvis der er godt en centimeter mellem fod og skosnude, når du har foden i støvlen. Der er dog også andre ting at tage højde for, når størrelsen skal passe så godt som muligt. Når du overvejer pasformen, skal du vide, at læder fx giver sig lidt i starten, når du begynder at bruge fodboldstøvlen, så den skal sidde godt til i starten. Syntetisk materiale giver sig derimod overhovedet ikke. Derfor skal man være opmærksom på materialet.

 

Ikke nok med at fodboldstøvlen skal passe i længden, så skal den også passe i bredden. Hvis dine fødder er for bredde til støvlerne, så klemmer det på fødderne, og du kan derfor ikke fokusere 100% på dit spil. Det er også et problem, hvis dine fødder er for smalle til dine støvler. Fodboldstøvlen vil nemlig ikke sidde tæt, hvilket kan forringe din føling og kontrol. Det bedste råd vi kan give her er – prøv fodboldstøvlen, for nogle egner sig godt til bredde fødder og andre til smalle. Kom forbi din nærmeste SPORTMASTER butik, så guider vi dig i forhold til, hvilke støvler der passer til dine fødder.

 

At størrelsen passer, er utrolig vigtigt af en række årsager. Du kommer fx til at undgå skader, til at præstere bedre og i det hele taget til at nyde fodbold i meget højere grad, hvis støvlerne sidder lige, som de skal. Prøv nogle forskellige fodboldstøvler for at finde din størrelse.


Når du skal vælge fodboldstøvler til dit barn, bør du lade være med at tænke i de baner, der går på, at børnene skal kunne vokse i dem. Børn har brug for fodboldstøvler, der passer deres fødder, ellers bliver det ikke særlig sjovt at rende rundt på fodboldbanen. En forkert størrelse og pasform kan give vabler og i det hele taget bare sætte komforten helt i bund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knopsystem – Hvilket underlag spiller du på?

 

Der findes forskellige fodboldstøvler til forskellige former for underlag. Den eneste forskel på fodboldstøvlerne kan dog blot være knopsystemet. Og netop knopsystemet kan være en helt central del af det at vælge fodboldstøvler. For det er knopperne, der får dig til at stå fast på banen og ikke glide rundt som Bambi på glatis. Det er knopperne, der sikrer, at du kan lave de hurtige og smarte vendinger og komme op i fart, så du kan spæne fra din modspiller.

Der findes ikke som sådan dårlige knopsystemer, der findes blot nogle, som ikke passer til de fodboldbaner, du spiller på. Det kan absolut være essentielt at vælge et par fodboldstøvler, som passer til netop det underlag, du dribler rundt på, når du spiller fodbold. Det er en fremragende idé at få styr på, hvilket underlag man typisk skal spille på, før man giver sig i kast med at købe et par nye, lækre fodboldstøvler. Og hvis du ved, at du skal spille på forskellige underlag, kan det i den grad være en fordel at have flere par fodboldstøvler. Det kan give smerter i fødder og ben at bruge fodboldstøvlerne på et forkert underlag. Det kan også føre til skader eller endda føre til fodboldstøvler, der alt for hurtigt går i stykker.

 

Herunder forklarer vi, hvad de forskellige knopsystemer betyder:

FG

Alm. græsbaner

FG – Almindeligt græs

FG står for Firm Ground. Det er fodboldstøvler med et knopsystem, der er skabt til almindelige græsfodboldbaner med et fast underlag. FG-knopsystemet er det mest hyppige blandt fodboldstøvler, og i de fleste tilfælde er det et par FG-fodboldstøvler, du har brug for. Ofte kan FG-støvler også bruges på andre underlag som fx SG og AG, men de er skabt til de almindelige græsbaner.

SG

Bløde baner

SG – Bløde og våde baner

SG står for Soft Ground. Det er fodboldstøvler med et knopsystem til våde og bløde fodboldbaner. Det våde og bløde græs kan få dig til at skøjte rundt, hvis du ikke har de rigtige fodboldstøvler på, men med et par støvler til soft ground får du de optimale egenskaber til fx en regnvåd fodboldkamp. SG-knopperne er oftest lavet af jern, og når du ser en kamp i fjernsynet, vil du også opleve, at de professionelle fodboldspillere oftest har et par SG-støvler på, når de spiller.

AG

Kunstgræs

AG – Kunstgræs

AG står for Artificial Ground. Det er fodboldstøvlerne, der er perfekte til kunstgræsbanerne. Her har ydersålen en række knopper, som gør det ekstra nemt at få godt greb i underlaget på kunstgræsset – og stadigvæk giver dig mulighed for at kunne lave de mange gode retningsskift, du har brug for i løbet af en kamp. Mange AG-støvler er skabt med hybridsål, der både kan passe til FG og AG.

TF

Grusbaner

TF – Grusbaner

TF står for Turf Ground. Knopsystemet er perfekt til fodbold på grusbaner. De kan også typisk bruges til kunstgræs. Fodboldstøvler til grusbanerne har en masse små knopper.

IN

Indendørs

IN – Indendørs

IN står for Indoor. Det er disse sko/støvler, du skal have på, når du skal brillere på indendørsbanen. Alle de hurtige bevægelser og finurlige driblinger skal foregå med et par fodboldsko, der har en ydersål, som er skabt til at give dig skønt greb på underlaget.

MG

Multi Ground

MG – Kan anvendes til alt

MG står for Multi Ground. Det er knopsystemet, der kan bruges til det hele, men som ofte bør bruges på samme måde, som du bruger dine FG-støvler.

Pleje til fodboldstøvler

 

Det er utrolig lækkert med et par nye fodboldstøvler. Og den der følelse og oplevelse af, at de er nye og gode skal selvfølgelig holde så lang tid som overhovedet muligt. Derfor skal du passe så godt på dem, som du overhovedet kan. Du kan selv sørge for, at dine fodboldstøvlers levetid bliver forlænget. Du skal blot give dem lidt ekstra kærlighed i form af en god gang vedligeholdelse. Det er jo dem, der sikrer dig, at dit spil er i topklasse, så vær mod dem, som du ønsker, de skal være mod dig.

 

Fodboldstøvlerne i vaskemaskinen er i øvrigt et no-go. Rengør dem med dine hænder og din sunde fornuft. Her er nogle tips og tricks til, hvad der gør dine fodboldstøvler ekstra glade:

Vask, børst og rens dem

På den lange bane bliver du for eksempel glad for at huske at vaske og rense dine fodboldstøvler efter brug. De skal ikke druknes i vand, men hvis de er blevet dejligt beskidte efter træning eller kamp, kan du med fordel give dem en tur med noget vand og en hårdt oprevet klud eller en blød børste. Så kan du sørge for, at fodboldstøvlerne bliver renset for snavs.

 

Hvis det er støvler i mikrofiber eller plastik, er det ofte nok bare at tørre dem af med en klud og lidt vand. Hvis det er fodboldstøvler i læder eller skind, kan det dog være, at du skal være lidt grundigere. Pas dog på med at bruge for mange kræfter, når du renser dem. Det er jo et stykke materiale, som du skal behandle nænsomt, hvis du vil have det til at holde så lang tid som muligt.

Husk at komme hele vejen rundt, når du renser. Overdelen, undersiden og knopperne skal have en tur. En fin huskeregel er, at fodboldstøvlerne som minimum efter hver anden træning/kamp skal have en tur med vand og/eller børste/klud, så jord, snavs og sten ikke sidder fast.

 

Når støvlerne skal tørre, bør du huske, at de ikke bare skal stilles dér, hvor de med højest varme tørrer hurtigst muligt. Læder og syninger sprækker nemlig i højere grad, når de får for meget varme. Stil dem hellere i et rum, hvor der er helt normal stuetemperatur og lad dem blive tørre stille og roligt. Du kan også lægge noget avispapir i støvlerne for at få dem til at tørre hurtigere – dog ikke for meget, da det kan ødelægge pasformen.

Udluftning af støvler

Det leder os hen til et nyt punkt. For du kan også helt fint lade dem tørre udenfor. Og det stemmer også godt overens med, at dine fodboldstøvler altså skal luftes i ny og næ. Når foden er taget ud af fodboldstøvlen, er der en god omgang varme, fugt og lugt, som den skal af med. Det kan du godt hjælpe lidt til med ved at sætte dem udenfor i nogle timer. Jo flere timer jo bedre. Hvis det er alt for koldt udenfor, kan det dog være helt fint at lade dem stå indenfor.

 

Husk nu også at tage dine fodboldstøvler ud af din sportstaske, så de ikke bare ligger dernede og er beskidte, ildelugtende og klamme. Op med dem, så de kan få noget velfortjent luft. Put med fordel en SmellWell ned i støvlen for at fjerne grim lugt.

Læderbalsam

Giv dine nye fodboldstøvler en omgang læderbalsam, hvis du vil give dem ekstra beskyttelse. Det giver også lige det der ekstra ”shine” til dine støvler. Brug en klud, der ikke ridser dine nye, lækre fodboldstøvler. Det kan fx være en karklud eller lignende. Giv dem en ordentlig tur, og lad dem stå i et døgn, så får de en ekstra gang beskyttelse til banen og kommer endda til at se skønne ud. Det er formentlig noget, du skal gøre cirka hver anden uge – alt afhængig af, hvor ofte du bruger dine støvler.

Imprægnering

Du kan også give dine fodboldstøvler en dejlig omgang imprægnering. Det er måske noget, du har givet dine hverdagssko og -sneakers, men det kan også bruges til fodboldstøvler. Det giver dem simpelthen bedre egenskaber til at afvise snavs, vand og skidt. Det varierer, hvor ofte det skal gøres, men det er altså ikke nok bare at få det gjort, når de bliver købt. Støvlerne i læder, syntetisk læder og skind har godt af en omgang imprægnering. Fodboldstøvler af mikrofiber og plastik skal ikke imprægneres.

 

Du kan købe imprægneringsspray her hos SPORTMASTER. Tjek vores udvalg af skopleje her.

 

Du kan med fordel læse en hel masse om, hvilke støvler du vil have, så du er så godt klædt på som muligt, når du skal købe et par. Men du kan selvfølgelig også komme ned i din nærmeste SPORTMASTER-butik, så vi kan guide dig på vej, før du køber et par. Så kan vi sammen vurdere, hvilket par fodboldstøvler der skal være med til at gøre dig til kampens spiller.