Gå til forside

12. SEPTEMBER, 2018

HÅNDBOLDSKO - SÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE!

Vi har bedt landsholdsspiller René Toft, der til dagligt spiller i den ungarske klub Veszprem, om at give sine input til, hvad du skal gå efter, når du skal vælge en god sko til håndboldsæsonen.

Hvordan adskiller håndbold sig fra andre sportsgrene?

Håndbold er en hård kontaktsport for kroppen. Der er meget mere kontakt, vrid, vendinger i håndbold end der f.eks. er i basket eller volley. – så er det en hel anden sko du har brug for til håndbold. Det er først og fremmest vigtigt, at du står fast og har et godt greb i gulvet, så du ikke glider eller rutcher på gulvet, da det kan medvirke til skader.

Har det en betydning, hvorpå banen man spiller, når man skal vælge sko?

Det har stor betydning om du er stregspiller, målmand eller fløjspiller. Hvis du er stregspiller skal du have en sko, der er stabil og kan tage rigtigt mange vrid, da du drejer dig om din egen akse og skoen skal derfor være ekstrem stabil. Jeg er selv stregspiller og skal helst føle mig tæt og helt fast på gulvet, så jeg kan lave de rotationer og screeninger jeg har behov for. Min sko skal helst sidde helt klinet til foden. Hvorimod en fløjspiller ofte vælger en lettere sko, da de ofte skal hurtigt op af banen, og har mange spring ind i feltet og typisk ikke har brug for den samme stabilitet i skoen. For målmanden er det vigtigt, at de kan glide ud i split, så de kan nå de nederste bolde. Derfor sætter målmændene tit tape på hælen, så de kan lave deres udfald. Derfor er der altid flere forskellige modeller af indendørssko på banen i en håndboldkamp.

Rene Toft er landsholdsspiller på det danske håndboldlandshold. For to måneder siden skiftede han fra klubben i Kiel i Tyskland, hvor han spillede i Bundesligaen i mere end 6 år, til den ungarske klub Veszprem. Han er meget glad for skiftet, der udover nye eventyr betyder mere tid sammen med familien. 

”Det har været rigtig godt at skifte. Jeg har været uheldig med skader og den tyske bundesliga er en eksterm hård liga med rigtig mange kampe, mange rejsedage og et hårdt program. I den nye klub i Ungarn er der mindre gode hold, - det passer mig godt lige nu. Men Bundesligaen er uden tvivl den mest spændende, der hvor de helt store oplevelser er og du spiller mod og med de bedste håndholdspillere i verden. Men jeg er også nødt til at tænke på mig selv. Men det bliver aldrig federe end det. Men nu har jeg prøvet det og nu er jeg nødt til at lytte til min krop.” 

 

Du er selv stregspiller – hvilke sko spiller du i?

Jeg spiller selv i hummel aerocharge – den sidder godt på min fod og jeg føler, at jeg ikke er for højt over gulvet. Når jeg har snøret & strammet skoen, så sidder den så tæt og godt fast, at jeg næsten føler, at jeg ikke har skoen på. Den er lidt bredere i modellen, så der er plads til tape og skinner.

Kan man bruge de samme retningslinjer, når man skal købe håndboldsko til sit barn?

Børn ser op til mange spillere og vil gerne spille i de sammen sko, som de professionelle, men det er en vigtigt balance. Det handler om at barnet skal være glad og tilpas og har en god følelse i skoen, da det er altafgørende for om barnet har lyst til at komme afsted til træning. Hvis den klemmer er træningen jo ikke sjov og man kan hurtigt miste lysten. Derudover skal man huske på, at børn slet ikke spiller på samme niveau, så gå efter en god fornemmelse i skoen, så bliver det hele lidt sjovere. Det er en rigtig god idé at spørge om hjælp uden i butikkerne.

Kan de rigtige sko gøre en til en bedre spiller?

Jeg tror, at den rigtige sko betyder mere, når det kommer til f.eks. løb, hvor en hundrede del af et sekund kan være altafgørende. Det vigtigste når det kommer til håndbold er, at du har en god følelse, når du ifører dig skoen og at den passer til dine specifikke behov. Da jeg spillede i Kiel spillede jeg i mange år i en anden model end den jeg spiller i dag, men modellen blev fra producenten ændret så meget, at den ikke længere passede til mine behov og derfor blev jeg nødt til at skifte. Så den rigtige sko betyder rigtig meget for mig. Hvis jeg spiller i de ’forkerte’ sko føler jeg mig instabil og kan vrikke om hvert sekund og derved risikere jeg at blive skadet.

Hvor ofte skal man udskifte sine sko?

Det er meget forskelligt. Jeg er en af dem på holdet, der oftest skifter sko. Men jeg er også en af de tunge drenge og derudover er jeg stregspiller. Den kombination er en rigtig hård belastning af mine sko, så jeg skifter ca. hver 3. mdr. alt efter, hvor god jeg er til at få dem tørret. Jeg har altid to par som jeg skifter imellem, hvilket er nødvendigt, når man som jeg træner op til 2 x om dagen. Når du har to par at skifte imellem, så holder din sko længere, da de når at tørre mellem træningerne og kampene.

Kundeservice

FAQFAQ
Support Call89 87 36 36
Mail Supportkundeservice@sportmaster.dk


Åbningstider i kundeservice

 

Mandag - fredag:

10:00 - 16:00

Mandag 5. juni:

Lukket

Lørdag - søndag: 

Lukket

 

Følg os

VILD MED SPORT

Sportmaster FacebookSportmaster Instagram

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

Aalborg håndbold
dansk padel forbund logo