Gå til forside

Tips til løb i koldt vejr

Når solen står højt på himlen, og det er varmt og lyst udenfor, er det nemt, ja, faktisk rart at løbe en tur i parken, ved vandet eller ude ad landevejen. Lige nu hvor frosten bider, solen står lavt på himlen, og mørket stadig truer, er det knap så let og tillokkende at snøre skoene og komme afsted. Men en løbetur i det kolde vejr, giver dig til gengæld en friskhed og oplivende følelse, som du ikke får på et løbebånd i fitnesscenteret. Du får også masser af ro og fred derude, da du næsten vil have veje og stier for dig selv.

Her er et par tips til, hvordan du kommer godt igennem din løbetur i det kolde vejr, så løbeturen er en selvfølge næste gang, du står med løbeskoene i hånden og termometret står under nul.

Brug fed creme

Bidende frost og vind i kinder kan godt være en udfordring for huden, især hvis temperaturen når under frysepunktet. Brug derfor en god fedtcreme med min 70% fedtindhold og fordel cremen i ansigtet 20 minutter inden din løbetur, så cremen kan nå at trænge ind. Dette gør også, at den smule vand cremen indeholder kan fordampe. Du kan også anvende en helt vandfri creme, denne vil lægge sig som en hinde oven på huden og ikke rigtig trænge ind. Det er i modsætning til en 70% fedtcreme også en noget mere fedtet affære, og den kan være svær at fordele. Det er smag og behag, om du vælger den ene eller den anden slags. Under løbeturen vil du derved minimere risikoen for at føle bidende smerte i kinderne pga. kulden, ligesom du næppe efter dit bad vil føle, at ansigtet er krympet en størrelse eller to.

Klæd dig rigtig godt på (bomuld er forbudt)

Selvom du som udgangspunkt fryser, bør du undgå alt for tykt og tungt tøj, derved undgår du at svede allerede inden start. Det vil føles koldt, så snart du rammer den friske luft, men bare rolig - du skal nok få varmen. Klæd dig på i lag, og gerne efter 3-lags princippet og undgå for enhver pris tøj i bomuld. Bomuld vil suge sveden til sig, det bliver tungt og lynhurtigt iskoldt. Inderst har du en løbeundertrøje på overkroppen og gerne med høj hals. Den sørger for at få sveden væk fra kroppen og holder på varmen på en og samme tid.

Uden på løbeundertrøjen tager du en t-shirt med kort eller lange ærmer i et funktionelt kunststof, som fx polyester. T-shirtens funktion er at absorbere sveden fra undertrøjen, så denne ikke hænger våd tæt på kroppen. Yderst har du en jakke eller trøje på med vindtæt front. Vinden er den ultimative dræber udenfor i koldt vejr, og holder du den ude og væk fra kroppen, er der næsten, og kun næsten, garanti for ikke at fryse.

Forneden på benene starter du med et par sportsunderbukser, evt. med vindtæt membran og gerne lange. Udenpå et par lange tights eller bukser med for eller vindtæt membran.

 

På fødderne tager du et par tykke strømper og gerne i uld, hvis der plads i skoene til det. Uld holder dine fødder varme og tørre og sørger for at fødderne kan ånde. Du afgiver utrolig meget varme gennem hovedet, så en hue er ofte en god idé. Bliver det varmt er den let at tage af.


Overvej en Buff halsedisse, et slags rør i tekstil, som holder halsen varm og kan trækkes op om ansigtet, hvis det virkeligt bliver koldt. Til sidst et par handsker, og dem kan du vælge i den tykkelse, du foretrækker og vejret tillader. Det afhænger af, hvor kolde dine fingre plejer at blive under en løbetur. Sørg for at du er synlig ude i trafikken med enten refleks eller lys. Nu er du klar til at åbne fordøren og træde ud i verden.

Hav de rigtige sko på

Selvom der er koldt, skal du ikke nødvendigvis investere i nye sko. Dine gamle løbesko skal nok klare ture ude i kulden. Vær dog opmærksom på, at de fleste løbesko vil virke en smule hårdere i koldt vejr. Det hænger sammen med, at mellemsålens materiale bliver mindre fleksibelt i kulden. Det kan sammenlignes med egenskaberne i compounden på dine sommerdæk. Ligger der sne og vanskeligt føre i det hele taget, er trailsko den rigtige løsning. Her er der knopper og traktion, som gør, at du står godt fast uanset, hvor meget og hvor hård sne der ligger. Så har du også skoen til løbeture i skoven.

Er der isslag eller ligger der is derude, så bliv inde eller løb i fitnesscenteret. Eneste undskyldning for ikke at løbe ude.

Varm op

Det er altid en god ide at varme lidt op før en løbetur, men særligt når det er koldt. Hvis muskler og led arbejdes let igennem og bliver varmet op, så minimerer du risikoen for skader. Et eksempel på en hurtig gang opvarmning kunne være følgende:

Start med let løb på stedet i 1 minuts tid. Lav så følgende øvelser - laves 10 gange pr side.

  • sving hver arm roligt rundt
  • lav en gang dybe rolige knæbøjninger
  • lav sidebøjninger til begge sider med armen ned langs benet
  • prøv at nå tæerne ved at bøje forover
  • rotér kroppen fra side til side

Løb den 1. eller 2. km roligt – så er du godt i gang med dagens løbetur.

Husk at drikke

Selvom du ikke på samme måde føler tørst, når det er koldt, er det stadig vigtigt at drikke enten vand eller energidrik under og/eller efter løbeturen. Kold luft er oftest mere tør end varm luft under vore breddegrader, og din fornemmelse for tørst er dårligere i koldt vejr. Pas på ikke at drikke for koldt vand under din løbetur og hæld evt. lidt kogende vand i flasken. Energidrik kan være en fordel især på længere ture, da du bruger mere energi på at holde temperaturen oppe end om sommeren.

Stræk ud

Vær opmærksom på, at dine muskler godt kan være lidt mere ømme og stive efter løbeturen. Især læggene og lysken kan være medtagede af en løbetur i glat føre. Så udstrækning af lægge, lysken og lår efter træningen er en fin afslutning på din træning.


Nu skulle du være godt rustet til at løbe i koldt vejr

Go' løbetur!

 


 

Klar til at shoppe vinterløbetøj?