I takt med at temperaturerne falder, og vejret bliver mere og mere ustadigt, ændrer vores behov til jakker sig. Den tynde sommerjakke skal pakkes væk, og det er tid til at finde overgangsjakken frem – men hvad skal du vælge?

Der findes et hav af muligheder, når det kommer til efterårsjakken, men hvad er forskellen på en softshell- og en skaljakke, og hvad er det nu lige en fleecejakke kan? Det har vi dykket ned i, så du kan blive klædt rigtigt på til efteråret.

Softshell jakke 
Softshell. Ordet er næsten ikke til at komme udenom, når vi snakker om overgangsjakker, men hvad dækker det egentlig over?

Softshell er en fællesbetegnelse for tætvævet stof, der er både vindtæt og åndbar. Hvor vindtæt og åndbar jakken er, afhænger af stoffets vævning, og derfor kan der være stor forskel på softshell jakker. Mange softshell jakker har desuden fået tilført en coating eller membran for at gøre jakken vandtæt.

 En softshell jakke er kort sagt en oplagt jakke til det danske efterår, hvor vejret ofte er blæsende og skiftende.

Softshell jakker findes i mange forskellige udgaver og farver – se hele udvalget her

Skaljakke
En skaljakke er det, man også kalder en hardshell jakke.
Med en skaljakke får du en fuldstændig vind- og vandtæt jakke med tapede syninger og en vandtæt membran.
Sat lidt på spidsen kan man altså sige, at en skaljakke er en regnjakke. Det er dog ikke hele sandheden. Med en skaljakke får du nemlig en jakke, der er åndbarhed, slidstærkt og god at bevæge sig i, modsat den ordinære tynde regnjakke.

Er du typen der nyder naturen i alt slags vejr, er det en god idé med en skaljakke, så du holder dig tør og varm uanset vejr og vind.

Trænger skaljakken til at blive udskiftet? Se hele udvalget her

Fleecejakke
Fleece blev opfundet i 1979, og siden har stoffet været flittigt brugt i jakker. Fleece er en opkradset, uldent type stof, fremstillet af syntetiske fibre, som er både blødt og meget varmeisolerende.

En fleecejakke er oplagt som overgangsjakke, både fordi stoffet isolerer, men også fordi den er åndbar og dermed også svedtransporterende, så fugten kommer væk fra kroppen. Samtidig tørrer stoffet hurtigt, når jakken bliver våd eller skal vaskes. Det er dog vigtigt at bide mærke i, at det ikke er fleecejakken, du skal tage på i regnvejr. De kan nemlig kun opsuge cirka 1% af sin egen vægt i vand, og du risikerer derfor hurtigt at blive gennemblødt.

Fleecejakken er oplagt som overgangsjakke – måske i kombination med en regnjakke. Stoffet er let og behageligt, og samtidig er det let at vedligeholde og vaske, så bliver den beskidt, kan den sagtens klare en tur i vaskemaskinen.

Se hele vores store udvalg af fleecejakker her

Vest
Vesten er god, hvis du gerne vil have varme på overkroppen, men ikke behøver andet end en trøje på ærmerne. Det gode ved vesten er, at den giver dig fuld bevægelighed ved armene, og samtidig kan den sagtens bruges under for eksempel en skaljakke for ekstra varme.

De fleste veste er foret enten med polyester eller dun og er vindtætte, så du holder dig varm, selvom blæsten har fat i trækronerne.

Et sikkert valg, når det kommer til veste er Peak Performance Helium Vest - find den her

Når du vælger overgangsjakken til efteråret, er det vigtigt, at du tænker på, hvilke behov den skal imødekomme – skal den være vind- og vandtæt i alt slags vejr, eller skal den blot kunne holde dig varm, når temperaturerne falder?