Gå til forside

Kom godt i gang med yoga

Er du stadig lidt usikker på, hvad fidusen ved yoga egentlig er, eller hvilken yogaform du skal vælge? Vi har set nærmere på fem forskellige yogaformer, så du kan komme godt i gang.

 

Yoga er en over 5.000 år gammel motionsform for både krop og sind, hvor det først og fremmest handler om at være til stede i nuet. Det er en hel livsfilosofi, og det kan måske virke afskrækkende, men der er intet at frygte. Dybest set handler yogaen om at tage hånd om hele dig – et sundt sind i et sundt legeme, som man siger. Og det er lettere at gå til, end man skulle tro.

 

Yoga er en af de få motionsformer, der både fokuserer på kroppen og sindet – og samspillet imellem dem. De grundlæggende aspekter i yogaen er harmoni, balance og en moderat tilgang til alt i livet. De fleste, der bliver bidt af yoga, bliver det, fordi de oplever, at det virker afstressende og vitaliserende på både krop og sjæl. De positive bivirkninger kan desuden være rank holdning, flad mave, bedre fordøjelse, hormonbalance, blodcirkulation og ro i hovedet.

 

Nogle yoga-stilarter er oldgamle – andre udviklet i de senere årtier. Disse tager højde for vores moderne livsstil med vores øgede viden om, hvad der træner krop og hjerne bedst. Samtidig matcher de vores moderne krav om høj fedtforbrænding, sved på panden, højere energiniveau og mental ro.

 

Bliv klædt på til yoga - Se vores store udvalg af yogatøj her

Hatha-yoga - Perfekt begynder-yoga
Hatha-yoga er den mest udbredte yogaform. Hatha betyder styrke på sanskrit og er de oprindelige fysiske stillinger og åndedrætsøvelser – som regel udført i et relativt roligt tempo. En kombination af både kraftfulde øvelser og genopbyggende, mere meditative øvelser, hvor åndedrættet er omdrejningspunkt. Typisk laver man én stilling ad gangen og bruger tid på at mærke strækket både undervejs og efterfølgende. Hatha er for alle – uanset fysisk form og alder. Den er god at starte med, hvis du har småskavanker, eller hvis du føler dig stresset og har brug for at komme lidt ned i gear.

Ashtanga yoga - Den udfordrende
Ashtanga hører til de hårdeste og mest dynamiske yogatyper. Den består af seks sekvenser med stigende sværhedsgrad, og hvor stillingerne glider over i hinanden uden pause. Det er primært den første serie, der undervises i. Ashtanga kræver en god grundform og er for dig, der kan lide at blive udfordret på styrke, udholdenhed og disciplin og kan lide den meditative del, der ligger i at gentage samme sekvens hver gang.

 

Vinyasa yoga - Bevægelser i flow
Vinyasa er en overordnet betegnelse for yoga i bevægelse. Stillingerne udføres i et flow, der kan variere i tempo og sværhedsgrad. Der er ikke nogen fast sekvens – hver time er forskellig. Ofte indgår der Solhilsner, som foregår i flydende bevægelser, holder kroppen varm og guider kroppen videre ud i mange stående stillinger. Vinyasa er for dig, der kan lide at få sved på panden, og for den lidt mere øvede yogi. Har du skader eller skavanker, anbefales det at starte på Hatha-yoga i stedet.

 

Tjek vores udvalg af yogaudstyr og få styr på dit gear

Yin-yoga - God mod stress
Yin-yoga er en rolig og meditativ yogaform med fokus på dybe stræk, der varer fra tre til 10 minutter og smidiggør bindevævet i hele kroppen. Yin-yoga kan, i lighed med akupunktur, være med til at nære og frigive energi i kroppen og løsne op for blokeringer og spændinger på et dybere plan. Er god til dig, som er stresset, føler sig energiforladt, nedtrykt eller har brug for en seriøs udstrækning.

Hot-yoga - Sved på panden
Hot-yoga dyrkes i opvarmede lokaler (37 grader i gennemsnit). Det betyder, at kroppen hurtigt varmes op, og du sveder ekstra meget. Der undervises både i faste serier og andre gange mere Vinyasa-agtigt. Er godt for dig, som er vild med at svede og vil forbrænde kalorier. Hvis du har hypermobile tendenser eller knæproblemer, er Hatha-yoga bedre for dig. Husk generelt efter yoga at drikke rigeligt med vand – og især ved hot-yoga er væskebalancen vigtig, fordi du sveder så meget.

 

Vidste du, at yoga ikke alene er godt for krop og sind, det er også et glimrende supplement til fx din løbetræning. Yoga giver nemlig en stærk krop og kan derfor virke skadesforbyggende. Er du ny i yogaverdenen, kan du med fordel prøve forskellige former af, så du finder netop den yogaform, der passer til dig og dine behov.

 

Kilde: FEMINA


Har du fået smag for yoga?

find dit yoga udstyr her

 


 

Kundeservice

FAQFAQ
Support Call89 87 36 36
Mail Supportkundeservice@sportmaster.dk


Åbningstider i kundeservice

 

Mandag - fredag:

10:00 - 16:00

Lørdag - søndag: 

Lukket

 

Følg os

VILD MED SPORT

Sportmaster FacebookSportmaster Instagram

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

Aalborg håndbold
dansk padel forbund logo