Gå til forside

Vinterjakke guide - find den rette vinterjakke

Når de kolde efterårsmåneder og vinteren for alvor rammer, er det utrolig vigtigt at være klædt ordentligt på fra top til tå. Det skal både være dejlig varmt og komfortabelt. Der er meget, man skal være opmærksom på, når man skal have fat i den rette jakke. Udvalget er stort, og der findes mange forskellige typer af vinterjakker, der dækker forskellige behov. På denne side kan du blive lidt klogere på nogle af de vigtige egenskaber, som en jakke har, når den skal kunne passe på os, når kulden begynder at blive en rigtig udfordring.

Vandtæthed

 

En af vinterjakkens vigtigste egenskaber er vandtætheden. De kolde efterårs- og vintermåneder byder på en god gang kulde, men månederne byder i den grad også på regn – og til tider daler sne og slud også.

Og det skal altså være muligt at kunne bevæge sig rundt udenfor uden at blive kold og våd. Her kan en vinterjakke med vandtæthed eller vandafvisende egenskaber med tapede sømme gøre den positive forskel. Jakkens vandtæthed bliver defineret med ordet vandsøjletryk. Jo højere tallet er, jo mere vand kan jakkens materiale klare, før der kommer vand igennem.

Herunder kan du se en kort vejledning for, hvordan en jakkes vandsøjletryk kan hjælpe dig gennem regnen:

 

- 2.000 mm: Vandafvisende, men ikke decideret vandtæt

- 4.000 mm: Til korte ture og brug i let regn

- 6.000 mm: Til kraftig regn over en kort periode eller let regn i en lang periode

- 8.000-12.000 mm: Til kraftig regn i få timer og lidt regn i meget lang tid

- Over 12.000 mm: Til meget kraftig regn over lang tid

 

Det er også vigtigt, at vinterjakken er vindtæt, så den kolde vind preller af på dig og din jakke.

Åndbarhed

 

Jo højere tallet er, jo mere åndbar er jakken. Åndbarheden i overtøj varerier, og i en vinterjakke fortæller åndbarheden noget om, hvor let varmen kan passere fra kroppen og ud af jakken, så du kan komme af med den overskydende varme. Selvom vinterens kolde måneder kan være noget så grusomme temperaturmæssigt, er det slet ikke sjovt at have det alt for varmt i sin vinterjakke. Mange kender især til følelsen, når man tager en regnjakke på, hvor det i ny og næ kan føles rigtig svært at komme af med den overskydende varme. Med en høj åndbarhed kommer man i høj grad til at føle sig bedre tilpas, end hvis man går på kompromis med åndbarheden.

Foret jakke

Ser man på markedet for overtøj, er særligt en type vinterjakke mere udpræget end andre. Det er selvfølgelig den klassiske forede jakke, som typisk har lommer og en aftagelig hætte. Den type vinterjakke er som hovedregel vindtæt og vandtæt eller vandafvisende.

 

Den kommer i et utal af versioner både til mænd og kvinder, så du har rig mulighed for at finde den, der passer til netop dit behov. Vinterjakkerne er perfekte, hvis du vil have en jakke til hverdagsbrug, som holder dig både tør og varm gennem vinterens mange vejrmæssige udfordringer.

Dunjakke

Dunjakken er et populært valg, når det kommer til vinterjakker – og med god grund. Den er nemlig ikke alene varm, den kan også være en rigtig stilet del af din garderobe.

 

Når du vælger en dunjakke, bør du se på, hvad dunjakken er foret med, og hvor meget for den har i sig. Du kan få jakker i både tykke og tynde udgaver, og det har betydning for, hvor meget kulde en vinterjakke kan klare. Det er værd at huske, at hvis du vælger en dunjakke, er det vigtigt, at du følger vaskeanvisningerne, når den skal en tur i vaskemaskinen og tørretumbleren, så du sikrer, at dunene ikke klumper sammen, og jakken dermed mister sin varme og form.

Skijakke

Mange vælger en vinterjakke, som også kan fungere på skiferie. Den er nemlig også god til vådt vejr og i snevejr, når man skal ud for at være aktiv eller fx lege i sneen med børnene.

 

Når du vælger en skijakke, er der flere ting, du bør se efter. Først og fremmest skal jakken være vand- og vindtæt, så du ikke bliver kold af vinden og våd af sneen, når du suser ned af bjerget og rigtig nyder livet på pisterne. Samtidig er åndbarheden vigtig, fordi du ofte vil komme til at svede, når du er aktiv i jakken.

 

Sidst men ikke mindst er det en god idé at vælge en jakke med tapede sømme og justeringsmuligheder i ærmer, så vand og sne holdes ude.

Praktiske detaljer

 

Det er også væsentligt, at din vinterjakke har flere praktiske detaljer. Det varierer fra jakke til jakke, om de har det ene, det andet eller har en række funktionelle og praktiske egenskaber, som gør vinteren lidt nemmere.

 

Det kan også være rigtig rart med en hætte, som kan beskytte mod en god sjat af de udfordringer, som vintervejret kan byde på. Det kan også være, at du har behov for, at hætten er aftagelig, så du alt efter situationen kan have kontrol over, om den skal være på eller ej.

 

Det er også dejlig praktisk at have et par lommer i vinterjakken. Dem kan man gemme små ting og sager i – eller have sine små hænder i.

Vedligeholdelse af vinterjakken

 

Når det bliver den tid på året, hvor vinterjakken bliver hevet frem igen, er det altid en god idé at give den en omgang vask eller skylning. Hvis du vaskede den lige inden, du sendte den i en dyb sommersøvn, så behøver du formentlig kun give den en god skyller, inden den skal tages i brug igen. Du kan også give den en omgang imprægnering, så den er helt klar til at beskytte gennem vinterens tvivlsomme vejr. For en vinterjakke kan sagtens miste sine vandtætte og vandafvisende egenskaber med tiden, når den udsættes for slid og vask.

Hvis det er en vinterjakke med membran, som det typisk er, hvis den har åndbare egenskaber og sørger for, at vandet ikke kan komme ind, så skal du ikke vaske jakken med vaskepulver. Du skal give den en omgang med flydende vaskemiddel, da sæberesterne fra vaskepulver kan sætte sig fast i de huller, der sørger for den gode åndbarhed.

Så skulle du gerne være klædt godt på til vinteren og de mange kolde dage, hvor varme og komfort betyder så meget. Hos SPORTMASTER finder du et skønt udvalg af vinterjakker til hele familien – så det er bare med at tage et kig. Vi har vinterjakker fra en række af de mest populære mærker, som nærmest står i kø for at klæde dig på til vintermånederne. Tjek vores udvalg ud nu, så du kan blive helt klar til vinteren, vinden og kulden. Husk også, at du kan komme ned i en af vores mange butikker, hvis du vil have vejledning fra en af vores dygtige medarbejdere.

Find den rette vinterjakke her

Kundeservice

FAQFAQ
Support Call89 87 36 36
Mail Supportkundeservice@sportmaster.dk


Åbningstider i kundeservice

 

Mandag - fredag:

10:00 - 16:00

Lørdag - søndag: 

Lukket

 

Følg os

VILD MED SPORT

Sportmaster FacebookSportmaster Instagram

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

Aalborg håndbold
dansk padel forbund logo