Gå til forside

GUIDE: LØBEJAKKER TIL ALLE ÅRSTIDER

Selv i regn og slud skal løberen ud - i denne artikel går vi helt ned under fibrene på løbejakken og hvilke funktioner den skal indeholde. De fire årstider stiller nemlig forskellige krav til jakkens ydeevne - især i et land som Danmark, hvor vejret i størstedelen af året indeholder forskellige mængder af blæst og regn.

Løbejakken til kulde og blæst (efterår og vinter):

Du skal kigge efter:

 • En god isolering er et must. Der findes mange betegnelser som: SHIELD, DWR, CLIMAPROOF, THERMAL, WINDBREAKER mm. fra de forskellige mærker som blandt andre Nike, adidas, Newline, Saysky. En god vinterløbejakke er opbygget af flere lag også kaldet membraner. Det forstærker isoleringseffekten, øger åndbarheden og fleksibiliteten. Mærk på kvaliteten og gå efter vindtætte membraner. Det er altid angivet, om materialet er vindtæt og vandtæt. Oftest er der gode informationsmærkater på jakkerne.
   
 • Vandtætte lynlåse er en fordel, de er samtidig vindtætte, og kan dermed holde dig tør og varm.
   
 • Overvej om du vil have en jakke med hætte eller ej. Hætten yder stor beskyttelse af vind og vejr, og holder dit hoved tørt. Ulempen kan være dårligt udsyn, hvis den kommer til at sidde for langt fremme. Hætten kan genere, når du ikke anvender den.
   
 • Vægt og påklædning. Det er en fordel at opbygge din vinterløbebeklædning i lag. Hellere tre tynde lette lag end et tykt og tungt - det giver den bedste ydeevne og åndbarhed. Derudover kan det anbefales at benytte lette materialer, så dit tøj ikke bliver unødigt tungt. 
 • Reflekser og lyse farver er en høj sikkerhedsfaktor i de mørke vintermåneder. Mange supplerer deres løbejakke med en refleksvest, hvilket er en god idé på de mørke veje.
   
 • Gode justeringsmuligheder. Snører og velcro i ærmer og ved livet gør, at du kan justere jakken helt tæt til kroppen. Så undgår du kold luft på din varme hud, hvilket hurtigt kan udløse en kedelig forkølelse.

 

Se hele vores udvalg af Løbejakker her

De fleste har én løbejakke til hele året, men det kan være rigtig lækkert at have én ekstra til de dage på året, hvor vejret arter sig. En løbejakke til de mildere perioder skal gerne have en lav vægt, en høj åndbarhed og være vindtætte. De fleste forårsjakker er meget tynde, lette og nemme at pakke sammen. Det skyldes, at det i denne overgangsårstid er svært at iklæde sig ordentligt på i forhold til det omskiftelige danske vejr - og her kan den tyndere løbejakke være det perfekte match. 

Løbejakken til mildt vejr (sommer og forår):

Du skal kigge efter:

 • Lette materialer med en god åndbarhed. Selv de helt tynde membraner kan sagtens være vindtætte eller meget tæt på. Husk på man genererer meget varme ved løb, så der skal ikke meget til at holde kroppens temperatur stabil.
 • God ventilation. Der er tit store udluftningshuller på ryg og under arme. En forårsjakke kan sagtens bestå af 100 % net på ryggen, der sørger for den optimale ventilation. 
 • Der er som regel ikke ligeså mange reflekser på denne type jakke, så husk det hvis du bruger den, når det er mørkt.
 • Lommerne fungerer ofte som ventilationsdyser, så pas på med at opbevare elektronik i dem hvis du kommer ud for en regnskylle.
   
 • En overdel med fleksible materialer (eksempelvis elastan) og stretch-egenskaber i stoffet. Til en let forårsjakke er det vigtigt med en mere fleksibel og let jakke. 
   
 • Lynlåsen er som regel ikke vandtæt - men det er sjældent nødvendigt til mildere vejr. 

Pleje af løbejakken - sådan holder den længere:

 • Skyld ofte din løbejakke i rent vand efter brug.
   
 • Sørg altid for at få hængt din løbejakke op efter løbeturen. Dette giver materialet luft til at ånde og komme af med fugt og sved. På denne måde fjerner du lugten i tøjet fra sidste løbetur. 
 • Benytter du løbejakken flere gange om ugen, kan det være en fordel at vaske den i en speciel tekstilvask. Eksempelvis denne Basewash fra Nikwax, der fjerner bakterier og lugt fra tøjet, som en almindelig vask ikke altid kan fjerne. 
 • Bevar tøjet vind- og vandtætte egenskaber. Vask løbejakken fra tid til anden med vaskemiddel til funktionelt tøj - eksempelvis Techwash fra Nikwax. Dette vedligeholder løbejakkens funktionelle egenskaber. 

Skrevet af Thomas Løbnitz Striegler - SPORTMASTER Aarhus Strøget 
 

Kundeservice

FAQFAQ
Support Call89 87 36 36
Mail Supportkundeservice@sportmaster.dk


Åbningstider i kundeservice

 

Mandag - fredag:

10:00 - 16:00

Mandag 29. maj:

Lukket

Lørdag - søndag: 

Lukket

 

Følg os

VILD MED SPORT

Sportmaster FacebookSportmaster Instagram

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

Aalborg håndbold
dansk padel forbund logo