16. SEPTEMBER, 2016
KLAR, PARAT - DE SIDSTE DETALJER INDEN CPH HALF
Søndag d. 18. september kl. 11.15 skydes det andet CPH Half igang. Træningen skal gerne være vel overstået, og de sidste forberedelse skal tænkes igennem. Vi har kigget på et par ting, der er værd at overveje, og et par ting du bør undgå.
De sidste dage op til løbet.
Lad være med at gøre og bruge noget, du ikke har prøvet før.
Så ingen nye løbesko, men løb i et par du har været ude og løbe langt i. Så har du gjort, hvad du kan for at undgå uventede overraskelser fra den kant.
Hop ikke i nyt løbetøj og slet ikke strømper, men brug kun noget du har testet af, så du undgår vabler og slidsår.
Brug ikke et nyt smart energiprodukt, som du finder på expo’en, men brug kun energidrik og gel, du har prøvet før. Du vil fortryde at stå ude på distancen med en galoperende mave.
Forbered dig og få overblik inden løbet, så du undgår morgenstress, lige inden du skal afsted. Så find alt det, du skal bruge både før, under og efter løbet frem dagen eller aftenen inden.
Læg dit tøj og sko frem, og pak tasken med det du skal bruge bagefter. Hav dine geler liggende klar, hvis du bruger det. En flaske drikkelse til turen frem mod start. Sørg for få sat nummer på din løbetrøje. Hvis det er koldt, så tag en gammel trøje på, som du med sindsro kan lægge fra dig inden start. De fleste store løb samler aflagt tøj sammen til gode formål.
Pak en tør trøje, bukser, strømper og sko til bagefter.
Pas din sengetid og få sovet rigeligt i dagene op til og især aftenen inden. Søvn er den bedste form for restitution og forberedelse til hårde udfordringer.
Spis normalt og giv den eventuelt et lille skud ekstra med pasta eller ris de sidste par dage op til. Lørdag aften skal være et måltid, som er relativt let fordøjeligt, så ingen store røde bøffer, men spis gerne fisk eller kylling og bløde grøntsager.
Nogle bruger carboloading i dagene op mod et halv- og helmaraton. Der er ikke evidens for at det har en effekt. Det vigtigste er, at du drikker regelmæssigt i dagene op mod løbet, og det kan sagtens være energidrik. De indeholder som regel salte ud over sukker.
På selve løbsdagen
Tag afsted i god tid og få på forhånd et overblik over, hvordan du kommer frem, hvor du kan klæde om, stille taske og hvor starten går. Husk der bliver rift om parkeringspladserne, for der er bilfri søndag i København.
Morgenmaden søndag bør indtages seneste 2 timer før start, og optimalt spiser du den 3 timer inden løbet. Så kan du snuppe en banan, en sandwich eller bolle med honning senest en time inden. Nogle foretrækker en almindelig energibar, men sørg for at det er testet disse før, så du ikke laver nye rutiner op til løbet.
Drik godt i timerne op til, men ikke for meget, og stop senest 1 time før starten. Urinen skal være lys gul og klar, men ikke klar som vand. Så drikker du i overkanten, og du risikerer at skylle for mange salte ud gennem tisseriet, hvis du hælder for meget på tanken, og på den måde ødelægge dagen med kramper etc.
Du dør ikke af tørst på et halvmaraton med mindre, det bliver meget varmt, og der er masser af væske rundt på ruten, så drik dér. Tjek hjemmefra, hvor du kan drikke på ruten, og planlæg derefter.
Du finder det interaktive rutekort over CPH Half lige her.
Smør inderlår og armhuler med vaseline eller buksefedt, hvis du har tendens til slidsår. Der gør pænt ondt at få den salte sved ind i et åbent sår. De kan også være en idé, for især mænd, at dække brystvorterne med et stykke plaster eller tape. Især i varmt vejr kan t-shirten slide hul hér, når sveden tørrer, og saltet virker som sand på sandpapir.
Under selve løbet
Tag det med ro fra start. Lav en gameplan hjemmefra og følg den. Prøv at løbe så jævnt som muligt i forhold til din ønskede sluttid. Halvmaraton som for de fleste er på 1,5 time eller mere, er en lang tur, og det nytter ikke at sætte tid “i banken”. Det hævner sig blot mod slut. Er der overskud i benene, kan du skyde det af på de sidste kilometer.
En rigtig god måde at holde et jævnt tempo er at følge fartholderne. Du leder efter den række af balloner med din ønskede sluttid og følger dem. De er meget rutinerede i at holde et helt jævnt tempo.
Her er information om fartholderne ved CPH Half.
Har du ellers det mentale overskud, så giv tilskuerne, og især børnene, et HIGH FIVE, når de rækker hånden frem. De hepper og du takker.
Efter løbet.
Sørg for at få både drukket og spist relativt hurtigt, efter du har passeret målstregen. Især væske, energi og noget proteinrig kost eller drikkelse til en hurtig opbygning af de ødelagte muskler. Et produkt, der fremhæves igen og igen, er almindelig kakaomælk. Det har både energi i form af sukker og proteiner til at bygge op med.
Kom i noget tørt tøj hurtigst muligt. Du skal ikke gå og fryse for længe, og efter en kraftanstrengelse som et halvmaraton er kroppen mere modtagelig for infektioner.
Fra "Sportmaster - vild med løb" kommer vi en stor flok. Nogle med kæmpe sommerfugle i maven, andre bare fyldt med almindelige spænding og måske tvivl om egne evner. Fælles er, at vi glæder os til at omdanne Københavns gader til en kæmpe løbefest. Godt løb til alle. Husk at tagge dine løbebilleder med #vildmedloeb #cphhalf #konkurrence, så deltager du i vores konkurrence om et par Nike løbesko efter eget valg. Vi trækker vinderen onsdag d. 21/9 kl. 10.00.