Gå til forside

2. JUNI, 2023

SÅDAN BLIVER DU KLAR TIL HALVMARATHON - EN KOMPLET GUIDE TIL DIG, DER ØNSKER AT LØBE ET HALVMARATHON

Velkommen til en omfattende guide til halvmarathon. Hvis du er interesseret i at udfordre dig selv og deltage i et halvmarathonløb, er du kommet til det rette sted. Vi guider dig gennem træningsprogrammer, distancer og forberedelser, så du kan nå dine mål og nyde en spændende løbeoplevelse.

TRÆNINGSPROGRAM OG FORBEREDELSE

Et velstruktureret træningsprogram er afgørende for din succes i et halvmarathonløb. Vi præsenterer dig for et detaljeret træningsprogram, der gradvist øger din udholdenhed og styrke, og sikrer, at du er klar til at klare de 21,0975 kilometer. Hvor hurtigt du kan træne op til et halvmarathon afhænger af flere faktorer, herunder din nuværende fysiske form og løbeerfaring. Husk, at se nærmere på vores udvalg af løbetøj, løbesko og løbeudstyr, som du finder til både kvinder, mænd og børn.

 

Er du på udkig efter et træningsprogram, der kan forberede dig til dit kommende halvmarathon? Så se nærmere nedenfor, hvor du finder et program, der har fokus på udholdenhed og styrketræning.

EKSEMPEL PÅ ET 12-UGERS TRÆNINGSPROGRAM

Uge 1-4:

 • Mandag: Hviledag
 • Tirsdag: 4 km løb i moderat tempo
 • Onsdag: Styrketræning og strækøvelser
 • Torsdag: 5 km løb med intervaltræning (2 min løb, 1 min gang, gentag)
 • Fredag: Hviledag
 • Lørdag: Langdistanceløb (7 km)
 • Søndag: Hviledag

Uge 5-8:

 • Mandag: Hviledag
 • Tirsdag: 5 km løb i moderat tempo
 • Onsdag: Styrketræning og strækøvelser
 • Torsdag: 7 km løb med intervaltræning (3 min løb, 1 min gang, gentag)
 • Fredag: Hviledag
 • Lørdag: Langdistanceløb (10 km)
 • Søndag: Hviledag

Uge 9-12:

 • Mandag: Hviledag
 • Tirsdag: 6 km løb i moderat tempo
 • Onsdag: Styrketræning og strækøvelser
 • Torsdag: 9 km løb med intervaltræning (4 min løb, 1 min gang, gentag)
 • Fredag: Hviledag
 • Lørdag: Langdistanceløb (14 km)
 • Søndag: Hviledag

Det er vigtigt at tilpasse træningen til dine individuelle behov og lytte til din krop. Husk at øge distancen gradvist og inkorporere hviledage for restitution. Sørg også for at strække og styrketræne regelmæssigt for at undgå skader og forbedre din præstation. Læs denne artikel og få løbetips af Khava Rasmusen, der deler ud om sin viden omkring løb.

HUSK FØLGENDE

 • Et velstruktureret træningsprogram er afgørende for succes i et halvmarathonløb
 • Gradvis øgning af udholdenhed og styrke gennem træningsprogrammet
 • Varigheden af træningsforløbet afhænger af individuel form og erfaring
 • 12-ugers træningsprogram med fokus på udholdenhed og styrketræning
 • Tilpas træningen til dine behov, inkorporer hviledage og strækøvelser for bedre præstation

DISTANCER OG RUTEPLANLÆGNING

For at opnå succes i et halvmarathon er det afgørende at have kendskab til distancen og tilpasse din træning og ruteplanlægning herefter.

 

Når du træner op til et halvmarathon, er det vigtigt at gradvist øge din distance og sikre, at du er i stand til at løbe 21,0975 kilometer uden at overanstrenge dig. Ved at planlægge træningsture og løberuter, der ligner halvmarathon-distancen, kan du opbygge din udholdenhed og vænne dig til de fysiske og mentale udfordringer, der følger med løbet.

 

Ruteplanlægning er også afgørende for at sikre variation i din træning og undgå monotoni. Vælg forskellige ruter med varierende terræn og udfordringer for at udfordre din krop og forberede den til forskellige forhold. Dette kan omfatte både bakker, flade strækninger og endda nogle løb på lignende underlag som selve halvmarathon-ruten. Se nærmere på vores udvalg af sports- og pulsure, høretelefoner og smartphoneholdere, der kan være med til at forbedre din løbeoplevelse og give dig det sidste skub, du har brug for på de sidste meter.

 

Ved at have kendskab til halvmarathon-distancen og planlægge dine træningsture og løberuter efter dette, kan du opbygge den nødvendige udholdenhed og mentale styrke til at klare udfordringerne på løbsdagen. Vær tålmodig, hold dig motiveret og vær tro mod din træningsplan. Ved at fokusere på distancen og korrekt ruteplanlægning kan du maksimere dine chancer for succes i dit halvmarathonløb.

HUSK FØLGENDE

 • Et halvmarathon strækker sig over en præcis distance på 21,0975 kilometer og kræver både fysisk og mental forberedelse
 • Gradvis øgning af distance er vigtig under træningen for at kunne klare de 21,0975 kilometer uden overanstrengelse
 • Planlæg træningsture og løberuter, der ligner halvmarathon-distancen, for at opbygge udholdenhed og vænne sig til udfordringerne
 • Variation i ruteplanlægningen med forskelligt terræn hjælper med at udfordre kroppen og forberede den til forskellige forhold
 • Kendskab til distancen og korrekt ruteplanlægning er nøglen til succes i et halvmarathonløb. Vær tålmodig, motiveret og hold dig til din træningsplan.
   

KOST OG ERNÆRING

For at optimere din præstation på selve løbsdagen er det vigtigt at have en passende træningstidsplan og ernæringsstrategi. 

 

Vil du løbe med gel eller andre energiprodukter under løbet, er det en god idé at teste dem inden, så du er klar over, hvordan din krop reagerer på dem. Det ville være ærgerligt at blive påvirket af maveproblemer på grund af energiprodukter. Det samme gælder dine løbesko. Hvis du har brug for at skifte dem ud før løbet, er det bedst at gøre det i god tid, så du kan nå at løbe dem til. Det ville være frustrerende at ødelægge dit løb på grund af nye løbesko, der ikke passer ordentligt. Hvis du stræber efter at slå din personlige rekord, kan du overveje at skifte til letvægtssko som Adidas, Nike eller New Balance.

 

Det er også vigtigt at teste dit løbetøj, så du løber i det, der fungerer bedst for dig, og undgår ubehagelige mærker. Brug din træningstid til at finde det ideelle løbetøj, der giver dig komfort og bevægelsesfrihed under løbet.

 

Din krop mister væske under løb, så det er vigtigt at genopfylde den undervejs. Hvor meget væske du har brug for, afhænger af din kropsvægt, intensitet, dit formniveau og selvfølgelig vejrforholdene. Hvis det er varmt på løbsdagen, har du brug for mere væske. Test i dine træninger, hvor meget og hvor ofte du har brug for væske.

 

Hvis du har sat dig et mål for løbet, er det vigtigt at tænke det ind i din træning og overveje, om det er realistisk. Hvis du løber efter en bestemt tid, så træn i det tempo, du skal løbe med for at nå dit mål. På den måde er du sikker på, at du kan holde tempoet på løbsdagen og undgå at blive udmattet undervejs. Hold dig til dit mål på løbsdagen og placer dig i den fartgruppe, du har trænet efter. 

 

Følg tempoet og undgå at lade dig rive med i starten af løbet, da det kan resultere i at du løber tør for energi senere på ruten. Det er bedre at have en god oplevelse undervejs og have overskud til at give den ekstra gas i slutningen af løbet.
Glem ikke at teste dit udstyr og væskeindtag, og sæt dig et realistisk mål, så du kan få en fantastisk løbeoplevelse.

HUSK FØLGENDE

 • Træningsplan og ernæringsstrategi er vigtige for at optimere din præstation
 • Test energiprodukter og løbesko inden løbet for at undgå problemer
 • Find det rette løbetøj for komfort og bevægelsesfrihed
 • Genopfyld væske undervejs for at undgå dehydrering
 • Sæt dig et realistisk mål og følg tempoet for at have en god løbeoplevelse

FAQ - OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

1. HVOR HURTIGT KAN MAN TRÆNE OP TIL ET HALVMARATHON?

Det afhænger af din nuværende fysiske form og løbeerfaring. Med en korrekt træningsindsats og dedikation kan du normalt opbygge tilstrækkelig udholdenhed og styrke til at klare et halvmarathon inden for 12-16 uger. Det er dog vigtigt at lytte til din krop og undgå at overanstrenge dig selv. SPORTMASTER har lavet en guide til, hvordan du bliver en bedre løber - læs guiden lige her.

2. HVOR LANG TID TAGER ET HALVMARATHON?

Et halvmarathonløb kan tage forskellig tid for forskellige løbere. Eliteløbere kan gennemføre løbet på omkring 1 time og 10 minutter, mens gennemsnitsløbere normalt fuldfører det inden for 1 time og 45 minutter til 2 timer. Din tid afhænger af din træning, fysisk form og personlige mål.

3. HVOR HURTIGT LØBER JEG ET HALVMARATHON?

Din løbetid afhænger af mange faktorer, herunder træningsniveau, fysisk form og erfaring som løber. For at få en idé om din forventede løbetid kan du tage del i kortere løb og bruge disse tider som en indikation. Find din løbestil med denne guide, og effektiviser din vej til en god tid til halvmarathon.

Vi håber, at denne opdaterede og fyldestgørende guide hjælper dig med at forberede dig til dit halvmarathonløb. Husk at træne regelmæssigt, spise sundt og lytte til din krop under hele træningsforløbet. Held og lykke med din træning og dit løb!
 

Kundeservice

FAQFAQ
Support Call89 87 36 36
Mail Supportkundeservice@sportmaster.dk


Åbningstider i kundeservice

 

Mandag - fredag:

10:00 - 16:00

Lørdag - søndag: 

Lukket

 

Følg os

VILD MED SPORT

Sportmaster FacebookSportmaster Instagram

En del af Sport 2000

SPORTMASTER er stolte over at sponsorere:

Aalborg håndbold
dansk padel forbund logo